Инвеститорите на развиващите се пазари залагат на силен август въпреки рисковете

Доверието в развиващите се пазари нараства след безпрецедентните стимули във водещите световни икономики

12:00 | 28 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Morten Anderson/Bloomberg
Снимка: Morten Anderson/Bloomberg

Ако развиващите се пазари успеят да преминат през последната седмица на този месец без много трусове, някои инвеститори могат да приемат юли като платформа за възстановяване, пише Bloomberg. 

Индексът на MSCI за развиващите се пазари се повиши с 6,6% през този месец, насърчен от ръстовете в Бразилия, Китай и Индия, докато унгарският форинт и чилийското песо поведоха ралито при валутите. Бразилия и Южна Африка насърчиха ръстовете на индекса Bloomberg-Barclays за местните облигации за пета поредна седмица, като отбелязват най-добрата си серия от януари насам, докато доларовите облигации поскъпват за 13 поредна седмица - най-доброто им представяне от 2011 г. насам. 

“Ликвидността на долара ще продължава да предоставя подкрепа, данните за растежа се стабилизират, а достъпът до пазара на дълг е наличен за повече кредитиране”, коментира Пол Гриър, Fidelity International. “Ние сме оптимисти за представянето на валутите на развиващите се пазари в краткосрочен план, имайки се предвид слабостта на долара, конкурентните оценки, забавящата се инфлация, подобряването на текущите сметки, възстановяването на индексите на мениджърите по поръчките PMI”, добави той. 

Доверието в развиващите се пазари нараства след безпрецедентните стимули във водещите световни икономики, като миналата седмица Европейският съюз одобри възстановителен план за 750 милиарда евро. Вероятно Федералният резерв също ще сигнализира предстоящи облекчения в рамките на заседанието си на 28 и 29 юли. Законодателите в САЩ се опитват да договорят нов кръг от мерки срещу щетите от пандемията преди изтичането на част от текущата подкрепа в края на тази седмица. 

Междувременно рисковете пред възстановяването на пазарите също са налице. Август рядко е позитивен месец за акциите на развиващите се пазари, а признаците на завръщане на коронавируса в някои части на света и напрежението между САЩ и Китай продължават да оказват влияние. Споровете между двете най-големи икономики в света експалираха през уикенда, след като Пекин критикува “насилственото влизане” на американски представители в консулството си в Хюстън и заплаши да отговори “както е необходимо”. 

Валутите на

Валутите на развиващите се пазари обикновено отслабват през август. Графика: Bloomberg