Златото пише история от 7 месеца: Какво е новото нормално за актива убежище?

Анализатори очакват цената на благородния метал да продължи да нараства устойчиво на фона на несигурната икономическа обстановка

16:02 | 28 юли 2020
Обновен: 16:12 | 28 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Нещо лъскаво и блестящо привлича инвеститорите в мрачните дни на 2020 г. - златото, пише The New York Times. 

В началото на тази седмица цените на благородния метал достигнаха исторически върхове, а за годината златото поскъпва с 27% - представяне, което е по-добро от това на повечето акции, облигации и борсово търгувани стоки. 

Пандемията насочи глобалната икономика към един от най-суровите спадове в историята. Международният валутен фонд очаква тази година световната икономика да отбележи спад от почти 5%. Мрачните прогнози накараха централните банки по целия свят, и най-вече Федералния резерв на САЩ, да инжектират милиарди долари във финансовите пазари с цел да потушат удара от свиващите се икономики.

Увеличението на паричното предлагане понижава лихвите и повишава обемите на определена валута, като долара, в обращение. С течение на времето тези ходове могат както да ускорят инфлацията (по-ниските лихви обикновено стимулират икономическата активност), така и да отслабят стойността на валутите. 

В момента инвеститорите вземат тези фактори под внимание, купувайки злато - което традиционно се счита за актив убежище, е най-доброто нещо, което могат да направят, за да се предпазят от инфлация и евентуална девалвация. 

„Всичко това се дължи на паричната политика“, смята стратег на BCA Research. "Това е много, много разхлабена парична политика и златото я обича", добавя той. 

Какво смятат експерти?

“Цената на златото ще премине прага от 2 хиляди долара за тройунция, защото в момента ситуацията е изключително нестабилна, а традиционно златото е балансьор на големите фондове, на банките, на централните банки, на правителствата - не само на частните инвеститори”, заяви за Bloomberg TV Bulgaria д-р Валентина Григорова-Генчева, директор “Злато и нумизматика” в Първа инвестиционна банка.

По нейни думи цената на златото ще продължава да се покачва на фона на неясната ситуация и очакванията, които са по-скоро негативни, за възможна втора вълна на коронавируса през есента. 

“Възможно е в следващата година, имайки се предвид изборите в САЩ и в много европейски страни, да има нестабилност и инвеститорски интерес, който категорично трябва да задържи цената на по-високо ниво”. 

Експертът очаква известни промени в цената на златото, но в следващите 5-6 месеца не прогнозира значителни спадове и корекция. “Всичко говорят за рецесия, икономиката не е стабилна, не се развива във възходяща линия, всичко това ще води до високи цени”, заяви Григорова-Генчева. 

“2000-2500 долара за тройунция са новите разумни стойности по отношение на цената на златото... Светът е в период на много сериозни промени - открито се говори за рецесия, има пандемия, която засяга целия свят”. 

Категорично първите 7 месеца на 2020 г. бяха най-силният период за златото, откакто се води отчетност”, изтъкна експертът. 

Тя посочи, че очаква движения във възходяща посока и при цената на среброто, въпреки че от години то остава подценено. “Среброто е интересно за инвеститорите, но за да даде резултати, те трябва да инвестират в по-големи количества”, обясни Григорова-Генчева. 

“Цената на среброто ще расте, но то остава обвързано много повече от златото с индустрията... Докато индустрията не е стабилна, няма как среброто да е”.

Пред Bloomberg TV Bulgaria Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, подчерта, че цените на златото зависят от ликвидността, като отбеляза, че липсата ѝ в даден момент ще накара инвеститорите да продават активите си. 

Колко високо може да стигне цената на златото според инвестиционните банки?

Анализаторите прогнозират огромни ръстове в цената на златото в рамките на няколко месеца. През април Bank of America увеличи 18-месечната си цел за цената на благородния метал до 3 хиляди долара за тройунция. 

Смелата прогноза на Bank of America беше направена, след като първоначално цената на златото се понижи през март, докато инвеститорите търсеха средства за покриване на загуби от по-рискови активи. Стойността на благородния метал обаче бързо се възстанови след изненадващото намаляване на основните лихви от Фед и признаците, че икономическите щети от коронавируса ще доведат до големи стимули от страна на правителствата и централните банки. 

Анализаторите на Goldman Sachs очакват силно развитие на пазара и продължаващо търсене дори когато икономиката започне да се възстановява заради опасенията от девалвация и високата несигурност в кризисни времена. 

Според JPMorgan ралито през тази година може да се охлади. Цената на златото “вероятно ще отбележи още един ръст през тази година, преди да започне да се понижава в края ѝ”, заяви анализатор на инвестиционната банка в доклад от понеделник. 

Межудувременно Bank of America продължава да се придържа към прогнозата си от април, че цената на златото ще достигне 3 хиляди долара за тройунция в следващите 18 месеца. Citigroup заяви, че сегашният цикъл е „уникален“ и цените могат „да останат в по-висок диапазон за по-дълго време“.

Пандемията и последвалите мерки за овладяването ѝ породиха същите страхове от 2011 г., когато беше отчетен предишният рекорд в цената на златото - че доларът ще отслабне и инфлацията ще се ускори. Но този път стимулите бяха по-бързи и по-мащабни, заявиха експерти на UBS, като добавят, че все още не е ясно колко голямо ще бъде влиянието на глобалната безработица и здравната криза. 

Според анализатори на Citigroup цените на златото в краткосрочен план ще достигнат 2100 долара за тройунция. От банката добавят, че цените могат да достигнат до 2300 долара за тройунция в следващите шест до 12 месеца. 

Нарастват очаквания

Нарастват очаквания за ръст на цената на златото до над 2 хил. долара за тройунция. Графика: Bloomberg 

От UBS смятат, че цена на златото от около 2000 долара за тройунция ще бъде “новото нормално”, имайки се предвид настоящите фактори, които движат пазара, като цената може да се повиши дори до 2300 долара за тройунция. Ралито обаче може да отслабне до средата на следващата година, тъй като централните банки не могат да поддържат настоящия темп на облекчения, добавя анализатор на банката. По негови думи инвеститорите ще започнат да търсят алтернативи, докато икономиките се възстановяват.

„Нещото, което научихме от 2020 г., е да очакваме неочакваното“, заяви Кристина Хупър от Invesco. „Като цяло, очаквам цената на златото да се повиши, но да остане в настоящия диапазон за известно време, като ще е необходим някакъв друг катализатор - ръст на заразените или някакво по-високо ниво на геополитически риск, за да ѝ даде допълнителен тласък”, коментира тя. 

Охлаждането*

Историческото рали при златото междувременно показа признаци на охлаждане във вторник на фона на опасенията на инвеститорите, че цените се движат твърде бързо и достигат твърде високи нива. Среброто също поевтиня с най-рязък темп от март насам. 

Цените и на двата метала се понижиха, след като достигнаха свежи върхове по-рано във вторник, а доларът успя да възстанови някои от по-ранните си загуби. Въпреки че няма признаци за скорошен край на икономическата тежест от коронавирусната криза и очакванията са, че нови стимули от правителствата и централните банки ще бъдат необходими за насърчаване на растежа, инвеститорите може би ще търсят нови бичи сигнали, преди отново да тласнат цените нагоре. 

Спот цената на златото се понижи с 0,9% до малко под 1925 долара за тройунция, след като достигна рекорд от малко над 1981 долара за тройунция по-рано през деня. 

Спот цената на златото се понижи с 9,2% - най-много от март насам, след като се повиши с 6% до най-високото си ниво след 2013 г. 

* Информацията за цените на златото и среброто е актуална към обяд българско време. 

Уроците от миналото 

Рецесията в началото на 21. век в развивите страни тласна ръста в цените на златото, пише Financil Express. Няколко бяха причините, които доведоха до волатилността на пазара в САЩ - въздушната атака от 11 септември, военните действия на страната в Близкия изток и изместването на производствените процеси извън нея. Това се отрази сериозно на цените на златото, които се повишиха значително. 

През 2001 г. средната спот цена на златото за тройунция беше 271,04 долара. През 2002 г. и 2003 г. златото достигна цени от 309,73 долара и 368,38 долара за тройунция. През 2006 г. цената на благородния метал премина прага от 600 долара за тройунция. 

По време на рецесията през 2008 г. цените на златото отбелязаха значителни рустове. Финансовият хаос, предизвикан от фалита на Lehman Brothers, доведе до поскъпването на златото от малко над 700 долара за тройунция до ниво от 1900 долара за тройунция до октомври 2011 г. В рамките на този период от три години капиталовите пазари по света бяха волатилни, а инвеститорите силно разчитаха на благородния метал като актив убежище. След 2011 г. цените на златото започнаха да се понижават за сметка на стабилизирането на фондовите пазари. 

След кратък период на стабилност на пазара финансовите призраци се завърнаха в началото на 2018 г. с началото на китайско-американската търговска война. Тя започна с налагането на мита от Вашингтон върху китайския внос, на което Пекин отговори с контрамерки. 

Търговското напрежение между двете страни ескалира до ниво, при което многократните преговори между тях не успяха да дадат положителен резултат. Така цените на златото отново се повишиха в периода между 2018 и 2020 г. През 2017 г. средната цена на златото беше малко над 1257.12 долара за тройунция, като достигна ниво от 1392,6 долара за тройунция през 2019 г.

Въпреки наличието на няколко други активи убежища, инвеститорите предпочитат златото във времена на рецесия, тъй като то осигурява много от необходимите гъвкавост и ликвидност.