Посланието зад ралито при златото: Световната икономика е в беда

Коронавирусната криза скоро ще се окаже движещата сила зад едно от най-силните ралита, които пазарът на злато някога е отчитал

18:05 | 25 юли 2020
Обновен: 18:18 | 25 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg
Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Лесно е да се забрави, но в началото на пандемията имаше период, в който цената на златото беше в състояние на свободно падане, пише Bloomberg в свой анализ. 

Коронавирусната криза обаче скоро ще се окаже движещата сила зад едно от най-силните ралита, които пазарът на злато някога е отчитал. При приключването на търговията в Ню Йорк в петък цената на благородния метал достигна малко над 1902 долара за тройунция, което е с около 30% повече от нивото ѝ от март и само на един процент под рекордно високата стойност, която регистрира през 2011 г.

Вирусът доведе до редица обстоятелства, включително страх от последващи нови блокади, безпрецедентни стимули за икономиката, бързото печатане на пари ор централните банки и внезапно отслабване на долара спрямо еврото и йената, които засилват търсенето на активи убежища като златото. 

Всички тези фактори предизвикаха опасения сред финансовите експерти, че стагфлацията - рядка комбинация от бавен растеж и ускоряваща се инфлация, която ерозира стойността на инвестициите с фиксиран доход - би могла да се задържи в някои части на развития свят.

Основният двигател зад последното рали при знатото “бяха реалните лихви, които продължават да се понижават”, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp. Златото привлича инвеститорите, „загрижени, че стагфлацията ще надделее и вероятно ще се наложат допълнителни мерки от Федералния резерв“, добавя той.

“Когато лихвените проценти са нулеви или близки до нулата, златото е привлекателно, тъй като не е нужно да се тревожите дали ще получите лихвата си върху него”, коментира Марк Мобиус, съосновател на Mobius Capital Partners. 

Анализаторите прогнозират огромни ръстове в цената на златото в рамките на няколко месеца. През април Bank of America увеличи 18-месечната си цел за цената на благородния метал до 3 хиляди долара за тройунция. 

Смелата прогноза на Bank of America беше направена, след като първоначално цената на златото се понижи през март, докато инвеститорите търсеха средства за покриване на загуби от по-рискови активи. Стойността на благородния метал обаче бързо се възстанови след изненадващото намаляване на основните лихви от Фед и признаците, че икономическите щети от коронавируса ще доведат до големи стимули от страна на правителствата и централните банки. 

Това не е първият път, когато златото получава помощ от стимулиращите програми на централните банки. От декември 2008 г. до юни 2011 г. Фед закупи облигации за 2,3 трилиона и задържа лихвените проценти близки до нулата в опит да увеличи растежа, като помогна за ръста в цената на златото до рекордните 1 921,17 долара за тройунция през септември 2011 г.