Защо Китай няма да е двигателят на глобалното икономическо възстановяване?

САЩ може би са в по-добра позиция в момента, смята икономист на Moody’s Analytics

07:46 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Възстановяването на глобалната икономика няма да бъде лесно, а ще бъде дори по-трудно без Китай - локомотивът, който задвижи прогреса след последната икономическа криза, пише The Wall Street Journal. 

По време на финансовата криза от 2008-2009 г. нарастващото търсене на суровини и други материали от Китай даде тласък на растежа в целия свят, насърчавайки възстановяването в места като Бразилия и Германия. Някои страни, като Австралия, избегнаха рецесията почти изцяло благодарение на търговията с Китай. 

Не се очаква обаче азиатската страна да помогне толкова много и този път. Въпреки признаците на солидно възстановяване икономиката на Китай е много по-силно засегната, отколкото при предишната криза, което ограничава способността ѝ да извади други страни от предизвиканата от коронавируса рецесия. 

Все още очакванията са Китай да отбележи по-значителен растеж от всяка голяма икономика през тази година. Международният валутен фонд прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Китай ще нарасне с 1% през 2020 г. въпреки спада от 6,8% за първото тримесечие. Очакванията са икономиките на САЩ, Германия и Япония да се свият с по над 5% през тази година. 

Растеж на китайската икономика - втората по големина в света - може да доведе до голяма промяна. Покупките на соя в Китай помагат на американските земеделски производители, дори и те да не достигнат напълно сумите, договорени в търговската сделка между Вашингтон и Пекин. В Ирландия износът на свинско месо за Китай се увеличава с 80% през първите четири месеца тази година в сравнение със същия период на 2019 г.

Все пак икономистите посочват, че търсенето от Китай няма да успее да предостави такава подкрепа, както през миналата рецесия. Някои държави са толкова силно засегнати от кризат, че дори солидното китайско търсене не може да ги спаси от проблемите.

През 2008 г. Пекин реализира пакет от стимули за 586 милиарда долара - около 13% от брутния вътрешен продукт на страната по това време. Това беше последвано от бум на кредитирането. Китайската икономика нарасна с 9,7% през 2008 г. и 9,4% през 2009 г.

Голяма част от разходите на Китай бяха насочени към създаването и ремонта на пътища, летища и жилища, което доведе до търсене на вносни материали като желязна руда. Австралия, основен бенефициент, отчете икономически растеж от 3,7% през 2008 г. и от 1,9% през 2009 г.

Притесненията от нарастващия дълг повлияха на Пекин и стимулите му за растежа. Фискалните мерки на страната сега се изчисляват на около 4,6% от БВП, сочат данни на Международния валутен фонд.

Перспективите през тази година са допълнително помрачени и от продължаващото разпространение на коронавируса. Още повече, че в някои случай Китай е в по-добра позиция да задоволи нуждните на местния пазар сам. 

В строителния сектор в Китай продажбите на багери се увеличиха с 68% спрямо предходната година през май, показват данни на Китайската асоциация на търговците на строителните машини. Ръстът обаче беше насърчен от 76-процентното увеличение на продажбите на местни производители, като покупките от чуждестранни компании, като Caterpillar и Komatsu в Япония, се покачват само с 3% по данни на Goldman Sachs.

Междувременно потребителските разходи помогнаха за създаването на ново търсене в някои индустрии

Производителите на автомобили в Германия отчетоха силно възстановяване на продажбите в Китай, след като заводите и шоурумовете в страната отвориха. BMW наскоро отчете 17-процентен ръст на продажбите в азиатската страна на годишна база за второто тримесечие, което отчасти компенсира резкия спад през първите три месеца на 2020 г. 

Като цяло обаче очакванията на Германската асоциация на автомобилната индустрия са пазарът на пътнически автомобили в Китай да се свие с 10% на годишна база през 2020 г. Наскоро големите доставчици в сектора в най-голямата европейска икономика обявиха, че съкращават десетки хиляди работни места. 

“Влошаването на търговските отношения между западни страни, като Германия, и Китай допълнително усложнява ситуацията”, посочва Ларс Фелд, ръководител на Съвета на европейските експерти, който консултира германското правителство. 

Марк Занди, икономист на Moody’s Analytics, отбелязва, че САЩ може би са в по-добра позиция сега да изтеглят глобалната икономика от рецесията. “Фискалният отговор на Вашингтон на Covid-19 възлиза на 13% от БВП през тази година”, добавя той. 

Въпреки това растящият брой на новозаразените с коронавирус в САЩ и някои други развити икономики пречи на способността им да поведат глобалното възстановяване, което оставя много компании да рачитат на Китай.