Възстановяването на продажбите на автомобили в Китай набира скорост

Все пак спадът на продажбите на автомобили в Китай през 2020 г. ще е 10%, сочат най-оптимистичните прогнози

14:30 | 9 юли 2020
Обновен: 14:31 | 9 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилните производители може да се възстановят от икономическия спад в Китай по-бързо от предварителните очаквания, като водеща браншова организация промени прогнозата си за продажби на автомобили през 2020 г. Очакванията са спадът да не е толкова тежък и има вероятност да е около 10%, тъй като разпространението на коронавирус в азиатската страна намалява, съобщава Bloomberg.

Китайската асоциация на автомобилните производители в петък официално ще представи прогнозата си за между 10% и 20% спад на общите продажби на превозни средства в страната през тази година, отбелязва запознат с вътрешните процеси източник на Bloomberg. Прогнозата на асоциацията през май бе за годишно понижение от между 15% и 25%. Все пак това означава, че годишните продажби на коли на най-големия автомобилен пазар в света ще са на най-ниските си нива от 2014 г. насам.

Търсенето се възстановява от най-тежкото си състояние по време на пандемията в началото на годината, но предизвикателствата остават. Това е така, тъй като забавянето на икономиката ограничава желанието на потребителите да купуват автомобили. Но засега купувачите се връщат постепенно в шоурумовете, докато правителството в Пекин разхлабва мерките за ограничаване на коронавируса. Това е още едно доказателство, че пазарът се възстановява.

Кризата с коронавируса засили двугодишния спад на продажбите на превозни средства в Китай, а забавянето на втората по големина икономика, търговското напрежение със САЩ и новите по-строги правила за отделянето на вредни емисии във въздуха допълнително потискат търсенето. Големи компании в индустрията като лидера на пазара Volkswagen, японската Toyota и американската Tesla инвестират милиарди долара в за изграждането на автомобилни заводи в Китай през последните десетилетия.

Ревизираната прогноза на Китайската асоциация на автомобилните производители се доближава до тази на друга водеща организация в бранша – Китайската асоциация на пътническите автомобили, която очаква спад на продажбите от 10% през тази година.