Продажбите на автомобили в Европа могат да се сринат с рекордните 25% през 2020 г.

Пазарът в ЕС се е свил с близо 42% от началото на 2020 г.

12:41 | 23 юни 2020
Обновен: 12:42 | 23 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Европа се очаква да спаднат с рекордните 25% през тази година, след като коронавирусът доведе до затваряне на шоурумите и заводите и съответно – до срив в търсенето, съобщава Bloomberg.

В Европейския съюз (ЕС) се очаква спад в продажбите от 12.8 милиона през 2019 г. до 9.6 милиона автомобила през тази година, съобщава Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) в първата си прогноза от януари насам, преди Covid-19 да засегне региона.

Това е най-малкият брой продадени автомобили за последните седем години и e най-големият спад в процентно изражение след дългото възстановяване на индустрията от предишната финансова криза през 2008 г.

Точната форма на възможно възстановяване остава неясна, тъй като автомобилните производители от Volkswagen до Fiat Chrysler Automobiles се готвят да обявят резултати за очакваното второ тримесечие. В САЩ Ford Motor прогнозира загуба от 5 млрд. долара за трите месеца до юни.

„На фона на безпрецедентния спад на продажбите са необходими премии за покупка и програми за бракуване на стари автомобили в ЕС, за да се подкрепи така необходимото търсене на нови автомобили“, отбелязва Ерик-Марк Хуйтема, генерален директор на ACEA, в изявление по имейл.

Автомобилният пазар в ЕС се е свил с 41.5% от началото на годината до края на май, посочва ACEA. Очаква се продажбите да се възстановят леко през следващите месеци, тъй като блокадите приключват и животът бавно се връща към нормалния си ритъм.

Регистрациите на нови автомобили в региона намаля с 57% на годишна база през миналия месец, като все пак това е  подобрение спрямо отчетения по-драстичния спад през април.