Сезонът на отчетите в Европа ще тества оптимизма на пазарите

Анализаторите смятат, че много компании няма да оправдаят очакванията на фона на голямата несигурност

07:51 | 13 юли 2020
Обновен: 08:06 | 13 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Инвеститорите се подготвят за потенциални сътресения от сезона на отчетите в Европа, който може да даде насоки за възстановяването на фондовия пазар след удара от коронавирусната криза, пише Bloomberg. 

Сезонът на отчетите за второто тримесечие започва тази седмица с данните от Volvo, Electrolux и Nordea, от които се очаква повече яснота за влиянието на коронакризата върху приходите им. На фона на поскъпването на акциите в региона с 30% спрямо спадовете през март инвеститорите, прогнозиращи възстановяване през втората половина на годината, ще следят за насоки от отчетите на дружествата за това дали оптимизмът им ще бъде подхранен. 

„Нашият фокус за тримесечните резултати няма да е върху щетите за второто тримесечие, а повече върху насоките занапред, когато икономиките започват да отварят отново“, заяви Едуард Парк от Brooks Macdonald Asset Management. 

Настоящите прогнози на анализаторите са за ръст на печалбите на компаниите от индекса Stoxx 600 с 36% през 2021 г. след спад от 32% през тази година, сочат данни на Bloomberg. Въпреки това, пандемията все още крие рискове, като времето, в което ще има ваксина остава неясно, а анализаторите са затруднени с прогнозите си за бъдещите печалби или загуби.

“Това ще бъде много объркано тримесечие”, посочва Роджър Джоунс от London & Capital. Той отбелязва, че причините са много ограничената яснота, която компаниите имат, и трудностите за финансови прогнози в краткосрочен план на фона на несигурността. 

Според Парк от Brooks Macdonald’s в предстоящия сезон на отчетите много от компаниите няма да отговорят на очакванията, тъй като изготвянето им е трудно в условията на Covid-19. В началото на кризата стратези очакваха 8,2-процентен ръст на печалбите на компаниите за 2020 г., а само три месеца по-късно тези очаквания се промениха за 6-процентен спад. 

Очаква се

Очаква се технологичните акции да са най-големите победители в сезона на отчетите в Европа. Графика: Bloomberg 

Технологичният и здравният сектор са спрягани за големите победители в този сезон от отчетите, като акциите им поскъпват заради преминаването към дистанционна работа, предизвикано от мерките за социална дистанция, и развитието на лечение за Covid-19. Откакто Stoxx 600 започна да се възстановява през март технологичните акции са поскъпнали с 60%, а тези на компаниите от здравния сектор - с 24%. 

Резултатите за първото полугодие на Ocado, които трябва да станат ясно във вторник, ще дадат отражение на представянето на онлайн магазините, като всички възможни дългосрочните пазарни последици ще бъдат внимателно наблюдавани.

Анализаторите очакват енергиният сектор, туристическият и развлекателният да са сред най-големите губещи в този сезон на отчетите. Цените на акциите на петролните компании бяха засегнати от поевтиняването на борсово търгуваните стоки и туристическите дружества, чиито бизнес се срина по време на блокадите.

Според ескперт големият дебат сега е за това колко бързо печалбите им могат да се възстановят. 

Европейските акции

Европейските акции вероятно ще се възстановят по-бързо от американските. Графика: Bloomberg 

Въпреки че се очаква печалбите в Европа да се свият повече, отколкото тези на компаниите от S&P през тази година (с близо 22%), прогнозите са възстановяването на Стария континент да изпревари това в САЩ през 2021 г. 

„Докато европейското възстановяване от Covid-19 продължава, пазарите на акции ще се радват да разгледат краткосрочните ефекти от блокирането върху рентабилността на компаниите“, посочва още Парк.