Сезонът на отчетите може да отрезви Wall Street

Анализатори очакват спад от 21,5% на печалбите на компаниите от S&P 500 през 2020 г., но прогнозират силно възстановяване през 2021 г.

11:42 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Последните икономически данни от САЩ и света надминават очакванията на анализаторите, като има нарастващ оптимизъм, че корпоративните отчети за второто тримесечие могат да последват този пример, пише Financial Times. 

Анализаторите очакват спад от 21,5% на печалбите на компаниите от S&P 500 в рамките на настоящата календарна година, сочат данни на FactSet. През следващата година обаче се очаква печалбите им да се повишат с 28,2%. Това е доста голям обрат, дори за твърде оптимистичните стандарти на повечето анализатори от Wall Street. 

Все пак има много пазарни наблюдатели, които смятат, че подобна перспектива пренебрегва високата вероятност за бавно икономическо възстановяване. Неотдавнашният ръст на новите случаи на Covid-19 в редица страни засилва допълнително предизвикателствата пред много компании.

Перспективата за много по-ниска доходност от облигации насърчи инвеститорите да засилят експозициите си в сектора на технологиите и в здравеопазването. В тези области се очаква компаниите да просперират от ускоряването на цифровите услуги, предизвикано от блокадите, работата от вкъщи и мерките за социално дистанциране.

Компаниите, чиито акции са поскъпвали по време на пандемията, обаче, ще се сред най-уязвимите, ако отчетите им не отговорят на очакванията. Ако след този сезон на отчетите прогнозите за V-образно възстановяване бъдат помрачени, влиянието ще е най-тежко за дружествата със слаби баланси, както и за тези, чиито модели зависят от пълното завръщане към нормалната икономическа активност. 

Wall Street може да се изправи и пред по-високи данъци по-рано от другите пазари. Изследвания обръщат преднината на Доналд Тръмп за сметка на кандидата на демократите на изборите през ноември. Джо Байдън вече представи планове да преразгледа някои от данъчните реформи на администрацията на Тръмп, които доведоха до по-големи печалби за корпорациите през последните няколко години. 

Според Morgan Stanley Wealth Management секторите, които са се възползвали най-много от ниските данъци, са технологичния и фармацевтичния - два от най-силно представящите се напоследък.