BlackRock: Wall Street е твърде оптимистичен относно икономиката

Според Лари Финк оптимизмът на инвеститорите не отговаря на икономическата реалност

21:31 | 28 май 2020
Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лидерите на най-големите финансови компании в САЩ са по-оптимистични по отношение на икономическото възстановяване, тъй като част от мерките срещу разпространението на коронавируса се отменят. Те обаче посочват, че скорошните ръстове в цените на акциите може би не отговарят на реалността, пише Bloomberg.

“Пазарът предполага, че няма да станем свидетели на сурова втора или трета вълна” на коронавируса и ще има лечение, което да намали влиянието от нови огнища, посочи главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк. “Аз смятам, че трудовият пазар ще се възстанови по-бавно, отколкото други хора очакват”, добави той.

Оптимизмът на пазарите продължава и тази седмица, като някои от най-добре представящите се компании, включително Carnival и United Airlines, бяха сред най-тежко засегнатите от пандемията. Индексът S&P 500 се е повишил с 36% от достигнатото над 3-годишно дъно на 23-ти март.

Признаците, че икономиката започва да се завръща към активност и надеждите за ваксина насърчиха ръстовете, както и някои коментари на бизнес лидери. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че някои кредитополучатели, които са поискали отсрочна, продължават да правят плащания.

“Можем да видим доста бързо възстановяване”, заяви лидерът на най-голямата американска банка по-рано тази седмица. “Правителството беше доста отговорно, големите компании имат средства, надяваме се малките да оцелеят”, добави той.

Позитивни данни в четвъртък дойдоха и от пазара на труда в САЩ, като броят на новите заявления за безработица продължава устойчиво да намалява на седмична база за осма поредна седмица, въпреки че остава над 2 милиона.

Федералния резерв вече намали лихвените проценти до нула и инжектира трилиони долари в икономиката, като обяви планове за девета извънредна програма за заеми. В някакъв момент обаче стимулите ще бъдат преустановени.

“Не може фондовият пазар да бъде постоянно подкрепян”, изтъкна Даймън.

Книжата на компаниите от финансовия сектор също са сред най-големите печеливши при последните ръстове на Wall Street, като S&P 500 Financials Index се повишава със 17% от 13-ти май насам. Акциите на Citigroup поскъпват с 29% за същия период, на Morgan Stanley - с 26%, а цените на книжата на Bank of America се увеличават с 23%.

Ръстовете контрастират с вълната песимизъм от миналия месец, когато най-големите американски банки обявиха печалбите си за първото тримесечие и заделиха общо 25 милиарда долара за заеми. Тогава JPMorgan заяви, че БВП на САЩ може да се свие с 40% на фона на растящата безработица, а Bank of America прогнозира спадовете да се пренесат и през следващата година.