Ню Йорк след коронавируса: По-млад, по-евтин, по-беден, по-разединен

Градът може би ще стане по-малко привлекателен за бизнеса, но по-достъпен за жителите след трусовете, причинени от Covid-19

14:27 | 5 април 2020
Снимка: Eduardo Munoz Alvarez
Снимка: Eduardo Munoz Alvarez

В някакъв момент рискът от коронавируса ще намалее, но няма да изчезне напълно. Най-големите американски градове, като Ню Йорк, ще продължат да живеят, но над бъдещето им надвисват сериозни здравословни и икономически проблеми, пише Тайлър Коуен за Bloomberg.

Промените най-вече ще са по отношение изслелването на по-възрастните хора. Ню Йорк ще се превърне в провинция за по-младите, възприемайки ролята, която Берлин отдавна играе в Германия. 

Цените на наемите и имотите вероятно ще се понижат. Много компании ще помислят два пъти преди да решат да преместят централите си в Ню Йорк. В резултат градът ще стане по-малко привлекателен за бизнеса, но по-достъпен за жителите. Той ще заприлича повече на Ню Йорк от 70-те и 80-те години на миналия век, като страхът от инфекцията ще измести страха от престъпленията.

Със сигурност това ще е един много по-беден Ню Йорк. Това е лошо както за града, така и за САЩ заради по-ниските приходи от данъчни такси, с които ще допринесе, и заради вторичния ефект върху качеството на образованието и пенсионното планиране. Все пак до някаква степен загубите ще бъдат компенсирани от регионалното развитие на други части в САЩ, включително на места като Мемфис и Шарлът, които се радват на по-голям интерес от бизнеса.

Ако преболедувалите коронавируса изградят имунитет, какъвто е случаят с много други вируси, социалният живот в града може да стане много по-сегрегиран. Излекувалите се ще могат да водят активен социален живот, докато тези, които все още не са боледували, ще прекарват повече време онлайн, отказвайки да се ръкостискат и предпочитайки да се придвижват с велосипеди, отколкото да използват метрото. Различните заведения и дори различните части на града ще изградят репутации на места по-подходящи за едната или за другата група.

Досега перифериите на градовете в САЩ имаха ясно предимство при справянето с Covid-19. Но след като страната се възстанови от най-лошото, Ню Йорк и други големи градове ще се адаптират и ще възстановят някои от своите естествени предимства.