Тръмп се отказа от карантината на Ню Йорк, части от Ню Джърси и Кънектикът

За момента подобна мярка не е необходима, написа американският президент в Twitter

10:02 | 29 март 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis

Американският президент Доналд Тръмп се отказа от въвеждането на карантина за Ню Йорк и части от Ню Джърси и Кънектикът като част от мерките за преустановяване на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

В изявление в Twitter Тръмп отрече идеята от събота, като заяви, че “карантина няма да бъде необходима”.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ издаде изявление малко по-късно, като призова жителите на тези райони да ограничат необоснованите пътувания за 14 дни. Консултативният съвет изключи служителите на вътрешното министерство от препоръката, като и служителите, работещи в “критични инфраструктурни индустрии”, включително в транспортния сектор, здравните специалисти, в сектора на финансовите услуги и доставките на хранителни стоки.

По-рано Тръмп заяви пред репортери, че “някои хора” биха предпочели въвеждането на карантина в зоната на Ню Йорк, където са повече от половината заразени в САЩ.

“Ще бъде за кратък период от време, ако изобщо направим това”, коментира президентът.

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в САЩ достигнаха над 120 хил. в събота, което превърна страната в най-засегнатата в световен мащаб. Жертвите на коронавируса там вече са над 2 хил., над 500 от тях - в Ню Йорк.