Готов ли е Иран за преговори

Ладане Насери, Bloomberg News

22:16 | 16 юли 2019
Автор: Иван Николов
Инсталации в химическия завод Arya Sasol Polymer Co., Иран. 9 юли 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg
Инсталации в химическия завод Arya Sasol Polymer Co., Иран. 9 юли 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Петролът разшири загубите под 60 долара за барел пред перспективата от облекчаване на напрежението между САЩ и Иран и след като производителите в Мексиканския залив започнаха да подновяват операции след бурята, съобщи Bloomberg.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че не търси смяна на режима в Иран, след като външният министър Зариф от Техеран за пръв път обяви, че е готов за преговори по ракетната програма.

„Не искаме смяна в режима”, каза Тръмп на заседание на кабинета. „Искаме да излязат от Йемен”.

Държавният секретар Помпео каза, че иранците са потвърдили, че са готови да обсъдят балистичната си програма.

Стратегията на Иран е за оказване "на натиск и търсене на лостове, за да накара останалите страни – трите европейски и Русия и Китай – да намерят решение", каза Ладане Насери от Bloomberg News. "Иран ще продължи да се възползва от сделката, въпреки американските санкции, които са насочени към всеки голям сектор и икономиката му".

Чуйте коментара от ранните часове на 16 юли, преди изявленията от Вашингтон.

По-рано Великобритания реши да изпрати трети военен кораб в Персийския залив, а ОАЕ обяви за изчезването на малък танкер в района.

2-хиляди тонният танкер Ryah, плаващ под панамски флаг след навлизане в ирански териториални води в Ормузкия пролив спря да излъчва сигнал, съобщи Салем Ал Зааби, директор на отдела за международно сътрудничество в МВнР на ОАЕ. Емирствата наблюдават ситуацията заедно с международните партньори, каза Ал Зааби, цитиран от Bloomberg.

Първа CNN съобщи за изчезването на танкера, съобщавайки, че САЩ е убеден, че е бил принудително задържан в Иран.