Накъде върви взаимното кредитиране в Китай

Шеридън Прасо, Bloomberg News

16:37 | 4 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg
Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Шеридън Прасо, Bloomberg News коментира индустрията на интернет финансирането в Китай на 4 февруари 2016.

 

Това може би показва състоянието на индустрията за интернет финансиране?

Това е огромна индустрия в Китай, която расте през последните 3-4 години. Едва към този момент тя започна да се разраства.

Оттогава тя расте експонентно.

Всички се тълпят там, като предлагат заеми по интернет и позволяват на обществото да се включи и да инвестира във всичко това, като на теория печелят по-висока лихва, отколкото може да се спечели в банка.

Когато привлечеш толкова много хора в една индустрия, със сигурност ще има и лоши актьори. Това се случва сега в Китай. Най-голямата пирамидална схема изобщо в китайската история.

 

Говорите за 10 пъти над официалната лихва за депозити, която е обещана на някои от тези инвеститори. Когато говорим за това, защо индустрията не е била регулирана? Твърдите, че това се случва вече от години и правителството не се е намесило?

Правителството искаше да позволи на малките фирми да имат начин да получават алтернативно финансиране. По времето, когато тази индустрия започна през 2012 г. само около 3% от малките фирми дори можеха да получат банкови кредити в Китай.

Затова правителството искаше да намери начин да поддържа стимулирането на икономиката и да позволи повече кредитиране.

И вместо да се обърне към пазара на сенчестото кредитиране, който беше доста скрит – там са хората, които отпускат отделни кредити. Ако сложите всичко в мрежата, на теория то става по-прозрачно и знаете какво се случва. В началото, правителството не издаде регулации.

Сега тепърва започва да разглежда сектора по-внимателно.

През декември банковият регулатор заяви, че вероятно 1000 от общо 3600-те сайтове за взаимно кредитиране в Китай имат проблеми. Затова, очакваме много повече такива неща да се появяват.

 

Значи ще видим известно засилване на регулацията. Какво следва тогава? Ще има ли още регулации, още разследвания и още арести?

Ще има по-строги правила. През декември се появиха някои проекти за нормативната уредба, която правителството се кани да въведе. В същото време, ще започнем да виждаме все по-голямо разделение на плявата от просото.

Поне един от тези взаимни кредитори се кани да направи първично публично предлагане тук в Хонконг към края на годината – компания, която се казва Lufax.

Затова вероятно ще видим бягство към качеството и избутване на някои от лошите играчи.