Не сливанията в банковия сектор ще помогнат на Европа, а по-развитите пазари

Европейците разполагат с много спестявания, но парите не се използват добре - не финансират растежа

19:00 | 24 юни 2024
Автор: Пол Джей Дейвис
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Откакто миналата година UBS Group AG придоби фалиралия си конкурент Credit Suisse, постоянно се говори за потенциална европейска банкова консолидация: както защо трябва да се осъществи, така и какво стои на пътя към нея.

Трансграничните сделки в региона са възпрепятствани от регулаторни и счетоводни пречки, които предизвикват оплаквания от страна на ръководителите на банки като германската Deutsche Bank AG и холандската ING Groep NV. След сделката с Credit Suisse UBS изпревари тези два кредитора по общи активи.

По-големите банки често са по-печеливши: Мащабът им помага да поемат високите разходи за съответствие, управление на риска и технологии, които могат да ги направят по-сигурни и по-конкурентоспособни. В Европа има големи кредитори в балансово отношение, но ограниченията за това какво могат да правят и къде означават, че им липсва мащаб в приходите. Това е по-дълбокият проблем, който не може да се реши само със сделки.

Bank M&A
Европа има своя справедлив дял от мегабанки. Най-големите европейски кредитори по активи

Основната пречка пред банките в Европа е липсата на единен пазар за кредитиране, приемане на депозити или инвестиране. Европейският съюз от години не успява да постигне напредък по отношение на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари въпреки безкрайните преговори. Сега има по-голяма нужда да се постигне напредък не защото ЕС се е променил, а защото останалата част от света е променена. 

Марио Драги, бившият президент на Европейската централна банка, скоро ще представи своя доклад за бъдещето на конкурентоспособността на региона, който ще настоява за промяна на фокуса към външните предизвикателства. 

Според тезата на Драги ЕС е създаден за ерата на глобализацията: свят на свободна търговия и основан на правила международен ред. Все повече обаче днешният свят е доминиран от две икономики с размерите на континент - Китай и САЩ, които провеждат политики за засилване на собствените си икономически и конкурентни позиции.

"В най-добрия случай тези политики имат за цел да пренасочат инвестициите към собствените си икономики за сметка на нашите, а в най-лошия - да ни направят трайно зависими от тях", заяви Драги в реч, в която очерта насоките на работата си през април.

Войната в Украйна също така разкри зависимостта на ЕС от агресивна Русия в областта на енергетиката и възлагането на сигурността на непостоянните САЩ. Драги изтъква отбраната, енергетиката и телекомуникациите като области, в които Европа се нуждае от индустриална стратегия, за да развие мащаба и устойчивостта, които ѝ липсват. За да постигне това, блокът се нуждае от мащаб и в областта на финансите.

Диагнозата на Драги се подкрепя и от други политици. Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за повече консолидация в европейското банково дело в интервю за Bloomberg News миналия месец. Няколко седмици по-късно заместник-министърът на финансите на Германия Флориан Тонкар заяви по Bloomberg Television, че банките са твърде ограничени и обособени на национално ниво, което струва на региона икономически възможности.  

В миналото държавите от ЕС са се фокусирали твърде много върху относителната си конкурентоспособност и защитата на собствените си шампиони. Банковото дело и финансите са били сред основните бенефициенти и жертви на този подход едновременно. Големите европейски банки имат значителни дялове на родните си пазари, но повечето от тях имат само незначително присъствие в други европейски държави, а чуждестранните им бизнеси са предимно извън ЕС.

Липсата на единен банков пазар прави почти невъзможно преминаването на парите през границите на Европа и достигането им до местата, където търсенето на кредити е най-голямо и инвестициите биха могли да бъдат най-продуктивни. Капиталовите пазари са слабо развити по сходни причини. И двете неща ограничават възвръщаемостта на вложителите и финансирането на предприятията.

Bank M&A
Големите европейски банки имат повече активи от американските си колеги. Активите на 20-те най-големи кредитори в трилиони долари, разпределени по бази

По-големите, по-ефективни и по-печеливши банки могат да помогнат, но самият мащаб не е непременно истинският проблем. Най-големият недостатък в сравнение със САЩ са плитките капиталови пазари. От 20-те най-големи банки по размер на активите в САЩ и Европа 10 са от ЕС и само шест от САЩ. (Три от тях са базирани в Обединеното кралство, а след тях е UBS.) В края на март тази година общите активи на тези 10 банки от ЕС възлизат на 15,7 трилиона долара спрямо 14,7 трилиона долара за шестте американски кредитора.

Проблемът не е само в активите. Това, което прави най-големите американски банки - от JPMorgan Chase & Co. до Morgan Stanley - много по-печеливши и влиятелни, е фактът, че те се намират на върха на най-големия, най-дълбок и най-активен капиталов пазар в света. Европейците разполагат с много спестявания, но просто не ги използват добре. Парите се намират предимно в банкови депозити и финансират много съществуващи недвижими имоти или безопасни публични заеми, вместо да финансират растежа. Погледнете най-големите банки от гледна точка на приходите, а не на активите, и шестте американски гиганта далеч изпреварват своите колеги от ЕС: През 2023 г. американците имат колективен доход от 516 млрд. долара, а 10-те европейски - 346 млрд. долара. 

Bank M&A
Размерът сам по себе си не прави американските мегабанки по-печеливши. Най-големите американски кредитори по активи

Липсата на търгуеми инвестиции затруднява привличането на инвестиции в ЕС от чужбина, докато около 300 млрд. евро (321 млрд. долара) от европейските спестявания се насочват към САЩ всяка година, според Алберт Нагел, главен изпълнителен директор на италианската Mediobanca SpA.

Съюзите на банковите и капиталовите пазари са спешно необходими, защото трябва да помогнат на банките и инвеститорите да направят нещо по-продуктивно с парите на Европа. Трансграничните сделки също могат да бъдат улеснени, но те няма да бъдат най-важният резултат.