Европа ще забави правилата за банкова търговия Базел III с една година

Това едногодишно забавяне цели да гарантира равнопоставеност в световен мащаб за тези големи европейски банки, които се конкурират с други глобални играчи

14:36 | 18 юни 2024
Обновен: 16:39 | 18 юни 2024
Автор: Никълъс Комфорт
Мейрад Макгинес, комисар по финансовите услуги и пазарите. Снимка: Лионел Нг/Bloomberg
Мейрад Макгинес, комисар по финансовите услуги и пазарите. Снимка: Лионел Нг/Bloomberg

Европейският съюз ще забави с една година ключова част от глобалните правила за банковия капитал, за да не бъдат кредиторите от блока ощетени от продължаващите спорове за стандартите в САЩ.

ЕС ще въведе стандартите, свързани с т.нар. фундаментален преглед на търговския портфейл, в началото на 2026 г., а не през 2025 г., заяви във вторник във Франкфурт Мейрад Макгинес, комисар по финансовите услуги и пазарите.

Bloomberg съобщи за плана за отлагане на правилата миналата седмица. 

През последните месеци ЕС е подложен на засилен натиск във връзка с т.нар. финализиране на Базел III, като лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, твърдят, че Европа ще постави банките си в неизгодно положение, ако започне да действа първа. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Севинг също призова Комисията да действа, позовавайки се на "ожесточената" международна конкуренция, пред която са изправени европейските банки.

"Това едногодишно забавяне гарантира равнопоставеност в световен мащаб за тези големи европейски банки, които се конкурират с други глобални играчи", каза Макгинес. Според нея е малко вероятно САЩ да въведат новите базелски стандарти преди 2026 г.

Това е последният удар по знаковия пакет, който вече изоставаше с две години от графика, предизвикан от пандемията и исканията на банките за допълнителна година за подготовка. Някои регулатори сега се опасяват, че политическата реакция в САЩ, съчетана с европейския дневен ред, който е по-фокусиран върху растежа, може да доведе до по-широко отлагане на мерките. 

"Забавянето с една година на правилата за пазарния риск в ЕС не трябва да се счита за стимул за отклоняване от това международно споразумение", заяви Макгинес. ЕС все още планира да приложи "по-голямата част от Базелските стандарти" до 1 януари, каза тя.

Прилагането на пълния пакет ще увеличи капиталовите изисквания за банките в ЕС с 9,9%. В САЩ те ще се повишат още повече, според първоначалните планове.

Темата се превърна в политическа тема и властите в САЩ все още се борят за това какъв вариант на по-широкия пакет от мерки, известен в тази страна като "Базел III - край на играта", да приемат. Обединеното кралство е определило начална дата в средата на 2025 г.

"Искрено се надяваме, че САЩ ще приложат стандартите на Базел III при първа възможност", каза Макгинес. "Като се има предвид продължителността на процедурите за отлагане на тези правила в ЕС, не можехме да чакаме повече", каза тя за планираното отлагане на блока.