Банките са недоволни от регулациите и надзора на ЕЦБ

Недоволството отразява подновеното разочарование от подхода към надзора, който някои банкери възприемат като прекалено бюрократичен и недостатъчно прагматичен

18:30 | 19 юни 2024
Автор: Соня Сирлети,Джулия Морпурджо,Николас Комфорт
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка се сблъсква с нова вълна от критики от страна на банките за начина, по който упражнява надзор над сектора, на фона на затягането на контрола върху рисков вид кредитиране.

Недоволството отразява подновеното разочарование от подхода към надзора, който някои банкери възприемат като прекалено бюрократичен и недостатъчно прагматичен, особено в сравнение с властите в САЩ. Подобни обвинения се появиха преди около две години, когато ръководители на фирми, сред които Deutsche Bank AG и Societe Generale SA, изразиха раздразнение от това, което смятаха за прекомерна намеса.

Критиките им отшумяха, след като ЕЦБ осъществи някои реформи, а провалът на няколко кредитори в други юрисдикции през миналата година стана аргумент в полза на строгия надзор. Сега банкерите отново стават по-гласовити, тъй като новият главен регулатор на ЕЦБ Клаудия Бух продължава да прилага това, което тя нарича "натрапчив" подход към надзора.

Някои от проблемите, повдигнати от банковия сектор през 2022 г., "се появяват отново", заяви в интервю Гонсало Гасос, служител на Европейската банкова федерация. "Те са свързани със сравненията между европейските банки и техните колеги по света."

Този път разочарованието на ръководителите произтича до голяма степен от прегледа на ЕЦБ на кредитирането на силно задлъжнели фирми, известно като финансиране с ливъридж. Според запознати множество банки са използвали стандартната възможност за обратна връзка, за да се оплачат с писмо от начина, по който надзорният орган е извършил проверката. Въпреки че е обичайно банките да дават отпор, тяхното недоволство е насочено и към подхода на ЕЦБ, а не само към констатациите, казаха те, при условие за анонимност, тъй като въпросът е конфиденциален.

Едно от оплакванията на банките е, че голяма част от проверката е била извършена от външни консултанти или служители на ЕЦБ, които не следят банките отблизо, което е довело до усещането, че те не разбират добре начина, по който отделните кредитори се занимават с бизнес, казват запознатите. Множество кредитори също така критикуваха проверката за това, че е определила някои заеми като близки до неизпълнение или в неизпълнение, въпреки че въпросните дружества продължават да обслужват дълга, казаха те.

"Европейският надзор помага за запазване на сигурността и стабилността на банките", заяви говорител на ЕЦБ в изявление за Bloomberg. Тя "демонстрира своята решителност и гъвкавост, като реагира бързо на поредица от външни сътресения: пандемията, войната в Украйна, промяната в лихвената среда, банковите сътресения през 2023 г.".

Конфликти между банките и техните регулаторни органи се наблюдават и в други региони. И все пак предизвикателството към кредиторите беше основната причина, поради която преди десетилетие ЕЦБ пое директния надзор над сектора от националните регулаторни органи, които бяха смятани за имащи твърде уютни отношения с фирмите. Бух, която пое поста тази година, твърди, че по-устойчивите банки са по-способни да се конкурират в международен план, и иска да гарантира, че кредиторите могат да се справят с новите рискове, например от изменението на климата.

Този фокус е довел до раздразнение сред банкерите. Четири банки нарушиха определените от ЕЦБ крайни срокове за отстраняване на забелязани пропуски в подготовката за климатичните рискове, което ги подготви за финансови санкции след многобройни предупреждения, съобщи по-рано агенция Bloomberg.

Някои от тези банки, които са от Испания, Малта, Латвия и Литва, са разгневени, защото се опасяват от накърняване на репутацията си, съобщиха запознати с въпроса. Други банки от държави, включително Австрия и Германия, са били информирани, че те също са изложени на риск от санкции, казаха тe.

Сред няколко банки има и разочарование от времето, което отнема на ЕЦБ да разгледа и одобри т.нар. вътрешни модели, които определят колко капитал им е необходим, казаха запознатите. Процесът може да се проточи с години, каза един от тях. Редица кредитори, сред които Deutsche Bank и Nordea Bank Abp, разочароваха инвеститорите, след като спряха ново изкупуване на акции заради прегледа на техните модели на риска.

"Трябва да вземем за пример това, което правят американците", заяви главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг на конференция миналата седмица. "Ако погледнете правилата на Фед, стабилността и устойчивостта са на преден план, но има и трета дума и тя е "конкурентоспособност". Фед обръща внимание на това американските банки да бъдат регулирани по начин, който им позволява да останат конкурентоспособни. Тази дума не съществува в нито една европейска регулация."

Ако трябва да бъдем честни, европейските органи показаха, че могат да упражняват част от гъвкавостта, за която настояваше индустрията. Тази седмица Европейската комисия заяви, че ще забави с една година ключова част от глобалните правила за банковия капитал, така че кредиторите от блока да не бъдат поставени в неравностойно положение спрямо американските си конкуренти.

ЕЦБ заяви, че работи върху ефикасността на оценките на моделите, но че подобренията зависят и от това дали банките гарантират, че заявленията им "са с добро качество и са подадени навреме".

Въпреки това понастоящем прегледът на финансирането с ливъридж изглежда е голям източник на недоволство за банките. Множество фирми изразиха несъгласие с методите, които бяха в основата на проучването.

Служител на един от кредиторите заяви, че няколко кредитополучатели са били сметнати за застрашени от неизпълнение, въпреки че техните ценни книжа са се търгували по номинал. Това по принцип е знак, че кредитните инвеститори не са обезпокоени от финансовия стрес, въпреки че степента на риск на заемите ще зависи от условията, при които са отпуснати.

Друг банкер заяви, че ЕЦБ е призовала за по-високи обезпечения на заемите, след като кредитополучателят е нарушил един-единствен, незначителен срок, известен като "споразумение по дълга", въпреки че компанията все още е продължавала да изплаща главницата. Поне един по-малък кредитор е свил дейността си по отпускане на заеми с ливъридж в резултат на заплахата от по-високи провизии, каза един от запознатите.

ЕЦБ вероятно ще вземе предвид някои от мненията, което означава, че резервите вероятно ще бъдат по-ниски от първоначално исканите, каза един от запознатите. В собственото ръководство на ЕЦБ от 2017 г. относно заемите с ливъридж се посочва, че банките трябва да проследяват всички нарушения на споразуменията за заеми и да провеждат т.нар. тестове за обезценка, когато те са "съществени“.