UBS поиска отлагане на Базел III

Мириам Балезу, Bloomberg Цюрих

12:30 | 20 юни 2024
Обновен: 13:38 | 20 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Защо е това лобиране? Има разлика в подхода на регулаторите в ЕС и Швейцария. Кое е причината за лобирането?

Факторът за лобирането е за да може Швейцария и швейцарските банки да не се окажат в слаба позиция при ранното прилагане на новите правила. Освен това обикновено всички регулатори са склонни да се синхронизират около датата за прилагане на новите мерки.

Така че целта е да се осигури повече равнопоставеност с европейските банки. За да не се окажат в неизгодна позиция швейцарските банки и особено UBS, като най-голямата и единствената глобално системно важна банка, с най-голямо международно присъствие. За да могат да наваксат спрямо европейските банки.

Да, логиката на UBS и останалите швейцарски кредитори е ясна. Ще продължим да следим как ще реагира швейцарското правителство и регулаторите. Като цяло какъв е рискът от още по-голямо забавяне в регулациите и капиталовите правила?

Няма голям риск. Тези правила ще бъдат приложени така или иначе, въпрос на време е. Дискусиите между банките и регулаторите около новите правила на Базел III се водят от 2017г. Това ще стане, става дума за фината настройка на прилагането им.

Особено за UBS, това забавяне или отлагане на прилагането ще им е от полза, особено с придобиването на Credit Suisse. Голяма част от активите са записани в неосновната дивизия, която банката леко започва да отделя. Юридическото сливане с компанията-майка напредва с отделянето на тези активи. Затова колкото повече време получат, толкова по-добре е за тях, за да могат да се отърват от тях и това да не се отрази толкова на рисково претеглените им активи.

Преди да завършим с темата за напредването на интеграцията, какво друго следите с екипа около UBS-Credit Suisse? Как вървят нещата там?

Днес регулаторът тук, FINMA, разреши сливането. Няма никакви пречки за конкуренцията, свързани с него. Това е важна стъпка, която правят.

Най-важното сега е да отделят неосновната дивизия. Как ще развиват бизнеса в САЩ – забелязахме много промени в екипите на топ ниво. Ще е интересно да видим как ще поеме Икбал Азиатско-Тихоокеанския регион и как Роб Корофски ще поеме американския бизнес. Как ще бъде интегрирана инвестиционната банка на Credit Suisse, за да бъде от полза на управлението на богатство на UBS. Това следим.