Дългото чакане за намаляване на лихвите може би едва започва

Обсебването от малки пропуски в месечните данни може да скрие една по-широка тема: златната ера на централното банкиране може да е отминала

06:52 | 28 май 2024
Автор: Даниел Мос
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търсенето на тези намаления на лихвените проценти, очаквани някога от пазарите със затаен дъх, започва да изглежда като сортиране на картонени кутии след преместване. Това, което търсите, е някъде там. Само още една кутия и ще го намерите.

Намаленията, които бяха очаквани в средата на годината - при някои пазарни залози, по-рано от това - редовно бяха отлагани. Справедливо е да се чудим дали вместо това те ще бъдат характеристика на 2025 г. Нова Зеландия обмисляше допълнително увеличение миналата седмица; някога се очакваше страната да бъде сред първите, които ще предложат облекчение на лихвите и трябваше, според някои изчисления, да го е направила досега, като се има предвид отслабващата ѝ икономика. Южна Корея, една от първите, които предприеха мерки срещу инфлацията, ще трябва да почака. Устойчивото повишаване на цените в Индия вероятно е отложило решението.

Едва ли минава седмица без голямо име на Уолстрийт да отмести графика си за лихвите. Икономистите на Goldman Sachs Group Inc. сега прогнозират, че Федералният резерв ще облекчи условията през септември, за разлика от юли. Главният изпълнителен директор на компанията има по-малко нюансирано мнение: Дейвид Соломон не очаква намеления тази година. Инфлацията се оказва по-лепкава от очакваното в повечето икономики и, с няколко изключения, растежът се задържа без намаления на лихвите. (Европейската централна банка вероятно ще се откъсне от групата, като се има предвид, че служителите ѝ са говорили толкова често за намаление през юни.)

Обезсърчаващата новина е, че това чакане може да се задържи повече от няколко месеца. Инфлацията спадна, въпреки че на много места темпът на повишаване на цените все още надхвърля целите на централната банка. Като се има предвид порицанието, натрупано върху тях, че бавно затягаха условията, докато инфлацията скачаше през 2021 г. и началото на 2022 г., кой може да вини централните банки, че са предпазливи? Отново и отново опитът от 70-те години на миналия век - когато високата инфлация се утвърди - се разгръща от ястребите като вид морална игра.

Правили ли са грешки централните банки? По време на сесията на Азиатския форум за парична политика в петък те бяха смъмрени, че вярват, че високата инфлация е оставена в историята. Те имаха твърде много вяра в бъдещите насоки и имплицитната способност да проектират точно посоката на икономиките, каза бивш служител на конференцията в Сингапур. Обещанията, че количественото облекчаване ще бъде намалено преди лихвите да се повишат, забавиха навременния отговор. Изглежда консенсусът е, че всяко намаляване тази година ще бъде минимално, почти символично; условия, които обикновено биха оправдали големи съкращения, не съществуват.

Тази оценка е сурова. В крайна сметка, между срива на ипотечните кредити и втората година от пандемията, инфлацията беше кучето, което не хапеше. Тогавашният шеф на Фед Джанет Йелън, сега министър на финансите, го нарече „мистерия“. Консервативните експерти прогнозираха уверено, че вълните от QE ще доведат до понижаване на долара. Това не се случи. Разбираемо е, като се има предвид периодът на твърде ниска инфлация, че служителите няма да са склонни да скочат при първите потрепвания на нарастващите цени. Централните банки също имаха малък опит в справянето с прекъсвания на веригата за доставки от ерата на Covid в наистина голям мащаб.

Добре е, макар и разочароващо за някои инвеститори, да задържат още малко облекчаването. Но отвъд дебата за това дали конкретен индикатор достига една или две базисни точки над очакванията, може ли да се случи основна промяна в световната икономика? В статия от март за The Brookings Institution Хасан Афрузи, Марина Халак, Кенет Рогоф и Пиер Яред предупредиха за по-чести скокове в цените. Историческите тенденции, които ограничиха инфлацията и направиха работата на централните банки по-малко трудна, се обръщат.

Авторите твърдят, че отстъплението в глобализацията, напрежението върху бюджетите от застаряващите общества и политическия популизъм, по-високите разходи за отбрана и дори зеленият преход ще окажат натиск върху лихвите. „Смятаме, че е доста вероятно този път инфлацията да спадне“, каза Яред пред подкаст на Brookings миналата седмица. Но „шансовете инфлацията да се повиши отново и да преживеем видовете пикове, които видяхме, са много по-вероятни“.

Златната ера на централното банкиране може да е отминала, не че винаги се е усещала като такава. Годините, когато монетарните власти жадуваха за по-голяма инфлация, имаха своя дял от катаклизми: азиатската финансова криза, рискът от дефлация в началото на 2000-те години, дълбоката рецесия, отприщена от фалита на Lehman Brothers Holdings Inc., през целия път на драматичното - и спорно — разширяване на властта на централната банка по време на най-лошия период на Covid.

Следващият път, когато CPI в САЩ, Австралия или Индонезия пропусне прогнозите с една десета от процента, не се притеснявайте толкова. Много повече е заложено на карта. Паричните шефове трябва да се подготвят за нов - или връщане на стария - свят. Ценете намаленията на лихвите, когато дойдат.

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.