Ф. Лейн: ЕЦБ ще трябва да запази рестриктивна политика през цялата година

Европейската централна банка почти сигурно ще започне да понижава лихвите от юни, но следващите стъпки още не са ясни

10:15 | 27 май 2024
Обновен: 11:06 | 27 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка най-вероятно ще започне да намалява лихвите от следващия месец, но според главния икономист Филип Лейн тя ще трябва да запази политиката си на рестриктивна територия до 2024 г.

"Най-добрият начин да формулираме дебата през тази година е, че все още трябва да запазим рестриктивни нива през цялата година", заяви Лейн пред Financial Times в интервю, публикувано в понеделник. "Но в рамките на този диапазон можем да се движим малко надолу."

Запитан за перспективата за промяна на заседанието на 6 юни, той заяви, че "ако не се стигне до големи изненади, към настоящия момент това, което виждаме, е достатъчно, за да започнем намаляване на лихвите".

Началото на паричното облекчаване на следващото заседание на ЕЦБ беше добре комуникирано от банката. Последващите стъпки не са толкова ясни, като пазарите очакват политиците да оставят лихвите непроменени през юли и да възобновят намаленията през септември. Тази пауза би съвпаднала с коментарите на настъпателно настроените служители Йоахим Нагел и Изабел Шнабел, въпреки че повечето членове на Управителния съвет запазиха мълчание по темата.

Инфлацията в еврозоната вероятно се е повишила през този месец |

"Догодина, когато инфлацията видимо се приближава към целта, тогава да се уверим, че лихвеният процент ще се понижи до ниво, съответстващо на тази цел - това ще бъде различен дебат", каза Лейн.

Промяната на лихвените проценти през следващия месец идва на фона на инфлацията, която вероятно ще покаже ръст през май.
Освен това т.нар. основен показател, върху който политиците обикновено се съсредоточават, тъй като от него се изключват променливите елементи като енергията, вероятно е спрял да намалява за първи път от юли насам.

Освен това публикуваният миналата седмица ключов показател за заплатите също се ускори през първото тримесечие, макар че Лейн заяви, че "общата посока на заплатите все още сочи към забавяне, което е от съществено значение".

"Пътят е неравен и всичко ще се случва постепенно", каза главният икономист на ЕЦБ.