De Beers държи диамант. Но ще си намери ли невеста?

Пазарът на диаманти преживява същия бум и спад като останалите стоките от най-висок клас. Днес заможните потребители са се отдръпнали, като няма признаци за подобрение

19:00 | 29 април 2024
Автор: Андреа Фелстед
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Диамантът е вечен и е завинаги. Но може би не и за собственика на De Beers - Anglo American Plc.

Изправена пред оферта на стойност 39 млрд. долара от минния гигант BHP Group Ltd., регистрираната в Лондон компания обмисля да се освободи от звеното за диаманти, съобщи Wall Street Journal миналата седмица. Подобно на продажбата на камък без необходимите цвят или чистота, това няма да бъде лесно.

Цените на необработените диаманти са спаднали след бума, предизвикан от пандемията, докато изкуствените камъни правят революция в индустрията. Една луксозна група с дълбоки джобове може да изглежда като идеален купувач, но всеки от тях не би желал да поеме добива и търговията с необработени диаманти на De Beers.

De Beers, която е собственост на 85% на Anglo American и 15% на правителството на Ботсвана, е актив с богата история, а такава рядко се появява на пазара. Веднъж придобити, ценните имена не са склонни да сменят собственика си отново. (Спомнете си за Cartier, което е придобито от Cie Financiere Richemont през 1993 г. и остава нейна перла в короната). А малцина са по-емблематични от De Beers, тъй като тя е синоним на диамантите.

Като се има предвид уникалният характер на De Beers, е трудно да се оцени бизнесът. Но най-добрият показател вероятно е заетият в звеното капитал, който през миналата година възлиза на 7,3 млрд. долара. Anglo American и De Beers отказаха коментар.

Това не би било непосилно за мощните компании LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE или Richemont. (Kering SA, от друга страна, се бори с преобразуването на Gucci, докато заемите са набъбнали поради поредица от придобивания). Дори след като LVMH придоби Tiffany & Co. за около 16 млрд. долара през 2021 г., бижутата са една от малкото области, в които може да увеличи мащаба си, поради което миналата година се появиха слухове за интерес към Richemont.

Нещо повече, бижутата са разширяваща се категория за луксозните групи. Тъй като през последните три години цените на най-желаните дамски чанти нарастват по-рязко от цените на марковите бижута, някои купувачи се насочват към гривните Van Cleef & Arpels вместо тях.

De Beers разполага с подразделение за търговия на дребно, De Beers Jewellers, което предлага бижута с начална цена, близка до тази на скъпоценните камъни, на 16 пазара по света и онлайн. Но бижутерийните марки, включително диамантите Forevermark с уникални надписи, представляват само малка част от дейността на компанията. Англо-американската компания не прави разбивка на приходите на De Beers, но по-голямата част от приходите ѝ все още идват от добив и търговия с необработени диаманти. 

Внимателно усъвършенствайки портфейлите си, за да се съсредоточат върху луксозните стоки, гигантите в областта на блясъка едва ли ще се впуснат в тези дейности. Те не само се отдалечават от основните им умения в областта на дизайна, изграждането на марки и търговията на дребно, но и носят значителни социални, екологични и репутационни рискове.  Клиентите им стават все по-млади - само погледнете всички видеоклипове на Van Cleef с разопаковане в TikTok - и те се интересуват дълбоко от ценностите на марката. Освен това има и отношения с Ботсвана, които също трябва да бъдат управлявани.

Въпреки това е възможно партньорство с някой, който желае да поеме собствеността върху активите за добив и търговия. Според Wall Street Journal Anglo American е разговаряла и с държавни инвестиционни фондове от Персийския залив. Всяко подобно споразумение ще трябва да бъде структурирано внимателно, като се имат предвид рисковете за марките, насочени към потребителите. Струва си да се отбележи, че De Beers Jewellers започна да съществува като съвместно предприятие с LVMH през 2001 г. През 2017 г. обаче De Beers откупи своя партньор.

Нежеланието на Luxury да добави операциите на De Beers нагоре по веригата не е единствената причина, поради която активът може да се бори да блесне ярко за купувачите.

Пазарът на диаманти преживява същия бум и спад като стоките от най-висок клас. Останали вкъщи по време на пандемията, много купувачи, особено в САЩ, насочиха разходите си към луксозни стоки. На фона на засилените емоции, свързани с пандемията, някои хора подаряваха по-смислени подаръци или се стремяха да се почерпят за това, че са преживели такъв травматичен период. Диамантите бяха привлекателни и в двата случая. Тъй като нямаше достатъчно камъни, цените се повишиха и достигнаха рекордно високи стойности през февруари 2022 г., според глобалния индекс на цените на необработените диаманти на експерта по диаманти Пол Зимниски.

De Beers
Сияйте ярко. Цените на диамантите достигнаха рекордно високи стойности при пандемичните покупки

Днес обаче заможните американски потребители са се отдръпнали, като няма признаци за подобрение. Производителят на бижута Hermes International SCA посочи миналата седмица, че китайският апетит за стоки от най-висок клас е отслабнал още повече през март, което може да натежи на търсенето. Индия остава стабилна, но това не е достатъчно, за да компенсира слабите продажби на други места.

През януари De Beers направи едно от най-сериозните намаления на цените на диамантите от години насам, като се опита да съживи продажбите на скъпоценни камъни. Месец по-късно Anglo American отписа стойността на звеното с 1,6 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на De Beers Ал Кук заяви, че макар да очаква диамантеният пазар да се възстанови през тази година, това ще бъде постепенен процес. 

Това ни води до друга заплаха: диамантите, отгледани в лаборатория.  

De Beers
Демократизиране на диамантите. Предлагането на изкуствени камъни рязко се е увеличило

Еуфорията по отношение на синтетичните камъни може би леко отслабва, а De Beers има опора в този развиващ се сектор със собствения си бизнес с лабораторно отгледани диаманти - Lightbox. Но изкуствените алтернативи все още представляват значителен риск за индустрията, тъй като разходите за създаване на скъпоценните камъни, а оттам и цените, продължават да падат. Lightbox, например, експериментира с по-евтини изделия.

De Beers
Всичко, което блести. Цените на изкуствените диаманти са паднали с повече, отколкото на естествените камъни

Главният финансов директор на LVMH Жан-Жак Гион заяви, че лабораторно отгледаните камъни предлагат възможности за изработване на форми или цветове, които не биха могли да бъдат открити в природата. Миналата есен марката му за бижута Fred представи синтетични диаманти в поразителен син нюанс. Въпреки това Гийон подчерта стойността и емоционалната връзка, която истинските диаманти продължават да имат.

Ако De Beers все пак бъде обявена за продажба, тя ще се нуждае от тази историческа връзка с "любовта", за да компенсира структурните и цикличните насрещни ветрове и да насърчи купувача да каже "да".