Ако залагате на AI, следете какво се случва с урана

Бъдещето зависи от способността ни да генерираме много повече електроенергия

06:54 | 21 март 2024
Автор: Мерин Съмърсет Уеб
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изкуственият интелект може да направи всичко. Той ще трансформира глобалната икономика. Той ще ни даде бума на производителността, който чакахме толкова дълго – и докато върши цялата скучна работа, ще ни даде свободното време, което икономистите прогнозираха, че ще имаме преди десетилетия. Ще спасява животи чрез ранна диагностика чрез „подушване“ на химикалите, свързани с диабета и рака. Той ще задвижва нашите автономни коли, ще предсказва и предотвратява закъснения на полети, ще проектира нови видове устойчив на климата ориз и вероятно дори ще направи единственото нещо, което никакви пари или реални хора все още не са успели да направят – ще спаси Националната здравна служба на Обединеното кралство. Списъкът е безкраен. Но разбирате идеята. До следващата година, казва Илън Мъск в X, „AI вероятно ще бъде по-умен от всеки отделен човек. До 2029 AI вероятно ще бъде по-умен от всички хора взети заедно."

Но има уловка: AI не е магия. Не може да извърши своите чудеса - или да направи нещо - без електричество; много, много електричество. Никой не е напълно сигурен колко, но често цитирана скорошна оценка е около същото, което Швеция използва всяка година или 0,5% от общото световно потребление на електроенергия. Друг начин да добиете представа за мащаба е да погледнете размера на центровете за данни. Според последния доклад за центрове за данни от JLL, „не е необичайно“ за строителите днес да обявяват нови центрове за данни с 10 пъти по-голямо натоварване от само преди няколко години.

Така че макар да не можем да кажем точно колко електричество ще поеме AI, знаем, че ще изисква много повече генериране и пренос на капацитет. Това е особено вярно, като се имат предвид другите две текущи промени – опитът да се екологизира мрежата с възобновяема енергия и усилията за електрифициране на все повече и повече потребление на енергия, за да стане екологично и то. Европейският съюз очаква търсенето на електроенергия да нарасне с 60% до 2030 г.

Този капацитет все още не съществува. Производството на електроенергия в САЩ е повече или по-малко стабилно от началото на 2000 г. например. Това, казва Майкъл Чембалист от JP Morgan Asset Management в неотдавнашен доклад, не беше особено голяма работа: „Енергийните нужди на нарастващото население са компенсирани чрез подобряване на енергийната ефективност.“ Пристигането на AI обаче с неговия непрекъснато разширяващ се списък от потенциално променящи живота приложения, неочаквано бързото му приемане – ChatGPT стана най-бързо развиващото се приложение в историята на интернет – и хищното му търсене на енергия променя това. Сега вече това е голяма работа.

За да се отговори на търсенето в САЩ и в Обединеното кралство, където мрежата е също толкова неадекватна, е необходим нов свят на производство на електроенергия и много милиарди, които трябва да бъдат похарчени за мрежата, необходима за преноса на тази енергия. И все пак погледнете растежа на директните линии с високо напрежение (тези, които оптимизират преноса на възобновяеми източници от техните обикновено отдалечени местоположения); няма да намерите много. В Обединеното кралство National Grid Plc признава, че има задръстване в проектите за свързване на производствата на ток. Погледнете към САЩ и можете да видите, че в началото на 2000-те рядко имаше повече от 100 гигавата капацитет в проекти за междусистемни връзки в регионалната фирма за пренос PJM Interconnection LLC, например, казва Чембалист. Сега има повече от 250. Не всички тези проекти ще бъдат одобрени и завършени. Но разбирате идеята. Електрическата мрежа: може би там ще умрат мечтите ни за AI?

Решения има.

Първо, има опцията на Илън: AI може сам да произведе решение, за което все още не сме се сетили; може би деленето на атоми, ядреният синтез или дори излъчването на слънчева енергия от космоса с помощта на гигантски огледала са по-близо, отколкото си мислим. AI може също така да внесе нова ефективност в мрежата - стабилизирането ѝ с по-добри прогнози за натоварването от възобновяеми източници и периодичността им, по-добро прогнозиране на търсенето и предсказуема поддръжка, която намалява времето за ремонт. Също така е напълно разумно да си представим, че повишаването на производителността на други места благодарение на AI ще компенсира част от увеличеното търсене, което създава. Този доклад на Google и Boston Consulting Group твърди, че AI може да смекчи 5-10% от глобалните емисии до 2030 г.

Второ, регулаторната опция: спрете изкуствения интелект да използва много енергия. Доклад, изготвен за правителството на САЩ миналия месец, отбелязва, че възходът на AI и AGI (изкуствен общ интелект) има „дълбоки последици за демократичното управление и глобалната сигурност“ – и то не по добър начин. Докладът предлага доста широк набор от смекчаващи мерки, като едно от тях прави незаконно обучението на AI модели, използващи повече от ниско ниво на изчислителна мощност. Новият Закон за AI на ЕС (наред с много други неща) определя изисквания, които принуждават различните системи за AI да предлагат пълна прозрачност на потреблението на енергия.

И накрая, има ядрена опция. Не трябва да е изненада за регулаторите или енергийните компании, че в резултат на настояването да преминем към използване на електричество за всичко, търсенето на електричество нараства бързо, заедно с масивни инвестиционни планове. Но широкомащабното приемане на ядрена енергия (разбира се, подпомагано от изкуствен интелект) би решило всички проблеми с доставките – и ако се изгради локално, голяма част от проблема с преноса също: няма нужда да поставяте малки модулни реактори на километри в Северно море. Анализаторите от Doomberg смятат, че това ще бъде последният нужен тласък към ядрен ренесанс – по простата причина, че това е очевидният и „за всички практически цели“ единственият устойчив начин да създадем електричество, което да работи с нашата тенденция да увеличаваме нашата изчислителна мощ експоненциално. Като възможен знак за предстоящи неща, преди няколко седмици Amazon Web Services обяви, че неговият нов център за данни в Пенсилвания ще бъде захранван директно от съществуваща съседна атомна електроцентрала. Революцията на AI може да върви ръка за ръка с революция в енергетиката - нещо, което инвеститорите в уран да наблюдават.

Мерин Съмърсет Уеб е старши колумнист за Bloomberg Opinion, отразяващa личните финанси и инвестиции, и водеща на подкаста Merryn Talks Money.