Строй, бейби, строй! Но не като Великобритания

Ценните уроци от перипетиите на Обединеното кралство с инфраструктурни проекти

19:03 | 4 февруари 2024
Автор: Матю Брукър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство трябва да свърши много повече строителство. Липсата на достъп до физически и цифрови връзки спъва икономиката, казва правителството. Освен справянето с жилищната криза, страната трябва да построи повече пътища, железопътни линии, вятърни паркове и водни резервоари, за да отвори възможности и да стимулира производителността. Единственият проблем е, че Великобритания е пословично неумела да изпълнява инфраструктурни проекти навреме и в рамките на бюджета.

Предимството да правиш нещата зле е, че поне се учиш от грешките си - на теория. Актуализациите този месец предложиха някои ярки прозрения за два от най-големите строителни проекта в страната: високоскоростната железница, по-известна като HS2, и Hinkley Point C, която ще бъде първата нова атомна електроцентрала във Великобритания от 1995 г. насам. Тук са пет урока, които могат да бъдат извлечени от проблемите, възникнали при два проекта с комбинирана сметка, която вероятно ще надхвърли £100 милиарда ($127 милиарда):

Не приемайте бюджетите твърде сериозно — особено в началото. Коригирането на първоначален бюджет, който беше твърде нисък, може да е допринесло много за подхранването на по-късните възприятия, че разходите на HS2 излизат извън контрол. Първоначалната оценка за разширената влакова мрежа беше определена твърде рано и се основаваше на „много незрели данни“, каза Джон Томпсън, назначен за изпълнителен председател на HS2 Ltd. през февруари миналата година, пред транспортната комисия на Камарата на общините. Числата стават по-точни и надеждни с напредването на работата и подобряването на качеството на информацията. Това, което се разглеждаше като раздуване на разходите, отчасти отразяваше този процес. Ефектът беше жалък, подкопавайки политическата подкрепа за HS2 и осигурявайки прикритие за съкращения, които намалиха мрежата до една линия между Лондон и Бирмингам, която не успява да изпълни повечето от първоначалните цели. За да избегнете този проблем: Придържайте се към диапазон, а не към една цифра, и се уверете, че хората разбират несигурността, присъща на оценките на ранен етап.

Избягвайте договори на цена плюс. Лесно е да се разбере как те могат да доведат до по-високи разходи: те са сигнал, че имате пари за пръскане. Вместо да предлагат определена цена за завършване на дадена работа, на изпълнителите се гарантира печалба, равна на процент от общите разходи. Томпсън описва като „извънредни“ договорите за гражданско строителство на HS2, които оставят 99% от финансовия риск на правителството и само 1% на изпълнителя. „Ако кажете „Ще получите такса от 10%, независимо колко струва“, вие почти стимулирате някого да надхвърли бюджета“, каза той. Правителството беше много по-хитро в подхода си към Hinkley Point C, където превишаването на разходите е отговорност на предприемача - предприятие, мажоритарно притежавано от Electricite de France SA.

Придържайте се към плана. Едва ли е изненадващо, че инфраструктурните проекти надхвърлят бюджета и отнемат повече време от очакваното, когато са обект на непрекъснато бърникане. Обхватът на HS2 беше променен значително от поредица правителствени министри, като например по-дълги участъци от мрежата бяха прекарани през скъпи тунели. Hinkley Point C премина през 7000 промени в дизайна, които наложиха използването на 35% повече стомана и 25% повече бетон, за да отговаря на британските разпоредби, каза управляващият директор Стюарт Крукс в актуализация миналата седмица. Редно е големите проекти да бъдат обект на надзор и демократичен контрол. Но в един момент плановете трябва да бъдат финализирани, ако трябва да се реализира някаква дългосрочна визия и разхищенията и забавянията да не станат ендемични.

Не отлагайте. Тясно свързано, макар че си струва да се подчертае само по себе си. И HS2, и Hinkley Point C са замислени по време на ерата на ултра-ниски лихвени проценти и потисната инфлация. Невъзможността да се придвижат по-бързо, когато условията бяха толкова благоприятни, сега изглежда като пропусната възможност. HS2 беше засегнат от инфлацията в строителството от 27% през последните три години, като цените на стоманата се покачиха с 47%, на арматурата с 53% и на бетона с 48%. Някои забавяния може да са неизбежни – като тези, наложени от Covid – но други са дискреционни политически решения. Томпсън каза, че правителството понякога е казвало на HS2 да забави работата поради собствените си нужди от паричен поток - силен аргумент за секвестиране на финансирането за големи инфраструктурни проекти, за да ги изолира от такива краткосрочни цели.

Не спирайте. Може би най-големият урок и този, в който Великобритания се провали най-много с HS2. „Много ясно е, че след като научим нещо, има голямо подобрение в производителността, когато го направим отново“, каза Крукс за Hinkley Point. Начинанието, подобно на други големи инфраструктурни проекти, откри гражданското строителство по-бавно от очакваното и се сблъска с инфлация, недостиг на работна ръка и материали. Но, както отбеляза Крукс, то възстанови ядрената индустрия, която ще служи на Обединеното кралство десетилетия. Изграждането на идентичен втори блок на площадката се очаква да бъде с 20% до 30% по-бързо.

Сравнете това с HS2, където строителите няма да могат да го направят отново, след като свържат Лондон с Бирмингам. Когато правителството се разтревожи от раздуването на разходите, то отговори, като съкрати проекта. Първоначално мрежата трябваше да се свърже с Манчестър и Лийдс в северната част на Англия; и двете линии вече са отпаднали. Резултатът е, че Великобритания строи най-скъпата отсечка с най-малка икономическа полза. И опитът, натрупан от предприемането на най-големия железопътен проект в Обединеното кралство от десетилетия - който трябва да направи изграждането на бъдещи участъци по-бързо и по-ефективно - до голяма степен ще бъде загубен.

Правителствата не могат да бъдат безразлични към разходите. Но инфлацията засяга както приходите, така и разходите, активите и пасивите. Ако съотношението разходи-ползи за даден строителен проект е добро в началото, то трябва да остане такова, докато цените растат. И до степента, в която нарастващите разходи отразяват лошо изпълнение, лошо проектирани договори или възпрепятстваща система за планиране, отговорът е да ги коригираме, вместо да си тръгнем. Ако Великобритания е сериозна за изграждането на инфраструктурата, от която правителството твърди, че има нужда, отказването не е опция.

Матю Брукър е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ бизнеса и инфраструктурата. Преди това е бил редактор в Bloomberg News и South China Morning Post.