Сунак отмени проекта за високоскоростна железница

Риши Сунак, министър-председател на Великобритания

12:30 | 6 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Ако искаме да създадем промяна и да има растеж в цялата ни страна, тогава трябва да изградим правилно нашата инфраструктура.

Един фалшив консенсус е пуснал корени, че най-важни са връзките между големите агломерации. Според него икономическо възстановяване трябва да се стимулира по градове и нищо друго.

Казва, че най-важните връзки на тези градове трябва да са с Лондон и с никое друго място и че най-важни са връзките север-юг, а изток-запад.

Ние се нуждаем обаче от по-добри транспортни връзки на север, нова мрежа на север, която ще свърже големите ни градове там с Мидлендс.

Исках да дойда тук днес, в Манчестър да кажа, че това ще бъде нашият приоритет, нашият фокус, нашият проект.

HS2 /ейч-ес-две/ е най-добрият пример за стария консенсус. Резултатът е проект, чиито разходи са нараснали повече от два пъти. Многократно е отлаган и не е планирано да стигне тук, в Манчестър в продължение на почти две десетилетия. Пред това време икономическата обосновка е отслабнала значително с промените в бизнес пътуванията след ковид.

Казвам го на тези, които подкрепиха проекта на първо място. Нещата се промениха и правилното нещо, което трябва да направите е да имате смелостта да промените посоката.

И така приключвам тази дълга сага. Отменям останалата част от високоскоростния жп проект. Вместо него ще реинвестираме всяко едно пени, 36 милиарда паунда в стотици нови транспортни проекти в Севера и Милъндс и в цялата страна.

Това означава 36 милиарда паунда инвестиции в проектите, които ще дадат реален резултат за нашата страна.