Инвеститорите в Porsche губят надеждата си за акция за суперколи като Ferrari

Пазарът е обезпокоен от поредица от неудачи и очаква увереност за перспективите, което поставя акцията в неизгодна позиция

16:00 | 27 януари 2024
Автор: Изолда Макдонох, Ян-Патрик Барнерт, Моника Реймънт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато в края на 2022 г. Volkswagen AG отдели Porsche AG, инвестиционната общност имаше визия за акция за суперавтомобили, която да се конкурира с Ferrari. Мечтата все още не се е превърнала в реалност, а някои инвеститори се съмняват, че някога ще стане.

Докато акциите на Ferrari се покачиха с повече от 50% от началото на миналата година, Porsche поевтиня с около една пета, което приближи пазарната му стойност към паритета с тази на бившата му компания майка - далеч от разликата, която някога възлизаше на 40 млрд. евро (43 млрд. долара). 

В същото време съотношението цена/печалба на Porsche спадна до ниво, по-малко от една четвърт от това на Ferrari, натежало от спада в Китай - дълго време най-големият пазар на Porsche - и производствените проблеми, които попречиха на въвеждането на ключови модели, включително електрическата версия на най-продавания SUV Macan.

Перспективите за 2024 г. също не изглеждат оптимистични, като миналата седмица Porsche заяви пред анализатори, че обемът на продажбите вероятно ще остане непроменен.

"Мислехте, че купувате бизнес, който е стабилен и се подобрява, а се оказа, че това не е така", каза анализаторът на Jefferies Филип Хухоа. "Въпросът е кога ще започнем да подобряваме числата?"

1
Разликата в пазарната капитализация на Porsche и VW се свива

През 2024 г. Porsche ще се фокусира върху "ориентиран към стойността растеж и стабилно ниво на продажбите", заяви компанията в отговор на въпроси, изпратен по електронната поща. "Полагаме основите на бъдещето и актуализираме четири от шестте моделни серии".

Скоро след първичното публично предлагане оценката на Porsche оцени акциите на форуърден коефициент PE от около 20, което наподобява този на други луксозни марки като LVMH, но е доста далеч от този на Ferrari от 40. Все пак той е значително по-висок от съотношението PE на VW, което е под 5.

Ценообразуването и първоначалното покачване на акциите бяха подхранвани отчасти от "притежателите на VW, които продаваха VW и купуваха Porsche, както и от автомобилни инвеститори, търсещи подобен успех, какъвто видяха при Ferrari", каза Том Нараян, анализатор в RBC Capital Markets. Последвалият спад е "по-скоро свързан конкретно с Porsche", каза той.

Според Майкъл Дийн, анализатор в Bloomberg Intelligence, основната причина за разочарованието на инвеститорите е колко малко са възможностите на Porsche да се справи със забавянето на растежа в Китай и степента на риска при пускането на нови модели.

За разлика от Ферари, чийто бизнес модел на дефицитност му дава възможност да продава поръчки, които се простират в продължение на няколко години, Порше е по-зависим от макроикономическите сили, като делът на приходите от Китай намалява до 26% през първата половина на 2023 г., от почти една трета година по-рано.

2
Оценката на Porsche се стремеше да достигне нивата на Ferrari

Също така, борбите в софтуерното звено на VW предизвикаха двегодишно забавяне на пускането на електрическия Macan, което сега е планирано за четвъртък в Сингапур. В същото време близкото бъдеще на електрическите превозни средства не изглежда толкова розово, тъй като продажбите се забавят.

"Китай не се възстановява, така че връщането към Китай все още не е опция", каза автомобилният анализатор на Bernstein Даниел Роеска. "Porsche се превръща в циклична акция, която зависи от цикъла на моделите - това е обратното на това, което искате от една луксозна компания."

Все пак не всичко е лошо за инвеститорите в Porsche. Спадът на акциите дава възможност те да надминат тези на Ferrari през следващите 12 месеца, като средната целева цена на анализаторите, проследени от Bloomberg, показва 31% ръст, в сравнение с около 8% за италианския му конкурент и 27% за VW.

Тази седмица Deutsche Bank AG понижи ценовата си цел за Porsche от 120 евро на акция на 100 евро. Все пак анализаторът Тим Рокоса написа, че компанията не получава достатъчно признание за разпределянето на обеми от Китай към други региони, за да защити ценообразуването, което е помогнало за запазването на маржовете.

Инвеститорите ще търсят доказателства, преди Porsche да си възвърне първоначалния оптимизъм около листването си, каза Света Рамачандран, мениджър на фонд в Artemis Investment Management.

"Пазарът е обезпокоен от поредица от неудачи и очаква увереност за перспективите, което поставя акцията в лагера на "покажи ми" акциите", каза тя.