Блуме не очаква забавяне в търсенето на Porsche

Оливер Блуме, главен изпълнителен директор на Porsche

16:00 | 30 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Как реагирате на оценката на пазара? Цената от 82,50 евро е над предварителните оценки.

Днес е исторически ден за Porsche. Porsche AG се завърна на пазара на акции и това е много емоционален ден за нас, а за мен е огромна чест да съм тук след фантастичната работа свършена от екипа ни. Първата реакция на пазара е много, много позитивна и това показва потенциала на компанията ни.

Защо имаше смисъл да излезете на пазара в този момент, предвид глобалната волатилност?

През последните години ние имаме много силен и устойчив финансов профил и смятаме, че за нас това е точният момент. Има достатъчно капитали на пазара, а инвеститорите обичат да влагат пари в стабилни бизнеси като този на Porsche.

Как ще решите опасенията около управлението? Вие сте главен изпълнителен директор и на Volkswagen, и на Porsche. Какво е посланието ви към инвеститорите, които се притесняват за управлението?

Всичко беше планирано и от този момент Porsche вече е самостоятелна компания. Ние категорично разделяме двата бизнеса и няма да има конфликт между тях. Така, нещата ще се получат.

Предвид успеха на днешното IPO, може ли да обърнем поглед към Lamborghini като следващото самостоятелно поделение на Volkswagen Group?

Porsche е пример, с който показахме какво е възможно, щом една компания е добре подготвена. Както и да бъде разгледана, ситуацията е печеливша за Volkswagen Group. За в бъдеще ще видим, но смятам, че има значителни възможности за Porsche, но и за  Volkswagen Group.

Последен въпрос за търсенето. Предвид опасенията от рецесия, наблюдавате ли забавяне в търсенето?

Не очакваме забавяне в търсенето за Porsche, дължащо се на ефектите от рецесия, защото ние сме добре позиционирани и имаме портфейл с продукти за следващите години, което е удивително и емоционално насочено към клиентите ни. Гледаме с голям оптимизъм на бъдещето.