Насищането с руски газ сочи, че Австрия още е в енергийната орбита на Кремъл

Препълнените складове за съхранение и безпрепятствените доставки показват, че пазарът се чувства по-комфортно след нахлуването на Русия в Украйна

17:56 | 4 декември 2023
Обновен: 17:59 | 4 декември 2023
Автор: Джонатан Тирон
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австрия е наводнена с руски природен газ, което позволява на дългогодишния клиент на ПАО "Газпром" да увеличи продажбите към своите съседи, като същевременно забавя усилията за отказ от контролираната от Кремъл енергетика.

Централноевропейската държава е била център на руските потоци в продължение на повече от половин век, като складовете и тръбопроводите в миналото са били конфигурирани за пренос на гориво към Унгария, Германия, Италия и Словения. Държавната компания OMV AG има дълъг договор с Газпром, който я задължава да купува газ, достигащ до границата.

Проверката на доставките за Австрия се засилва, тъй като страната заявява, че иска да се диверсифицира от Русия, но търговските данни показват постоянен поток през Украйна, който задоволява повече от половината от търсенето на икономиката.

Препълнените складове за съхранение и безпрепятствените доставки показват, че пазарът се чувства по-комфортно след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., казва Валтер Болц, бивш австрийски регулатор, който сега е старши енергиен съветник в Baker & Mckenzie LLP.

"Австрия би трябвало да е в състояние да преживее дори внезапно прекъсване" на украинските потоци през тази година, каза той.

Russian Gas
Потоци на руски газ. Повече от половината от руския газ, преминаващ през Украйна, постъпва в Австрия

Въпреки това Болц заяви, че е все по-притеснен от неуспеха да се освободи от хватката на Газпром. Той вижда значителен риск от прекъсвания, след като споразумението на Украйна с Русия за транзит на газ изтече през следващата година.

Договорът с Газпром е с продължителност до 2040 г. Въпреки войната Газпром продължава да снабдява газовия хъб на OMV в Баумгартен чрез тръбопроводи, които пресичат Украйна.

Но това споразумение за транзит ще приключи през декември 2024 г., като правителството на Киев се ангажира да не преговаря за нов договор с Русия.

Въпреки че Украйна сигнализира, че остава отворена за европейски търговци, които да договорят достъп на индивидуална основа, постоянната заплаха от военни щети по тръбопроводите или компресорните станции означава, че доставките не могат да бъдат гарантирани.

Gas Connect Austria GmbH, която е собственик и оператор на вътрешната мрежа от газопроводи в посока изток-запад, заяви, че е започнала да разширява капацитета си към Германия. Газопроводът WAG LOOP 1 може да осигури 27 тераватчаса газ - еквивалент на около една трета от годишното търсене - но няма да бъде готов за експлоатация преди 2027 г.

Russian Gas
Австрийско газохранилище. Петото по големина газово хранилище в Европа е било запълнено на 97% през декември

Операторът все още не е кандидатствал за екологичните разрешителни, необходими за разширяването на газопровода на 40 км. Регулаторните органи одобриха предложението по-рано тази година, което задължава Gas Connect Austria да завърши проекта на стойност 200 млн. евро.

Преговорите за новите тарифи, съчетани с австрийските законови ограничения и липсата на финансови ангажименти и дългосрочни резервации, са в ущърб на ускоряването на работата, заяви говорител на Gas Connect Austria.

Министерството на климата и енергетиката заяви, че е разтревожено от този бавен напредък, тъй като разширението е от основно значение за осигуряването на газовите потоци. Няма причина да се чака повече, заяви министерството в отговор на въпроси, изпратен по електронна поща. 

И Болц, и Gas Connect Austria заявиха, че страната може да покрие търсенето през 2025 г. дори без доставки от Русия, но дългосрочна ценова стабилност може да бъде постигната само чрез нови връзки.

"Рискът през 2025 г. и 2026 г. е не толкова, че няма да има газ, а че цените отново могат да бъдат доста високи", каза Болц. "Трябва да избегнем нова ценова криза."