Унищожителните климатични явления захранват нарастващ сектор от икономиката на САЩ

Щетите, които глобалното затопляне причинява са широкоразпространени и безспорни, но се оказва, че сектор в икономиката на САЩ всъщност е печеливш от унищожаването на планетата.

18:15 | 4 октомври 2023
Обновен: 18:28 | 4 октомври 2023
Автор: Тим Куинсон
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената от климатичната криза продължава да се увеличава.

От гледна точка на вредата за атмосферата и живота на Земята това може да изглежда очевидно. Но общата цена на глобалното затопляне отдавна е предмет на дискусии. Сега нови данни на Bloomberg Intelligence показват колко струва изгарянето на изкопаеми горива.

От 2016 г. насам средният размер на тази сума е около 500 милиарда долара годишно. Това се равнява на около 2% от брутния вътрешен продукт на САЩ, според старши анализатора на Bloomberg Intelligence по въпросите свързани с климата Андрю Джон Стивънс. Тези цифри представляват комбинираните разходи от имуществени щети, прекъсвания на електрозахранването, правителствени разходи и строителство – повишават инфлацията на щатско ниво, казва той.

За по-широк контекст, финансовите щети, свързани с глобалното затопляне, се оценяват на почти 7 трилиона долара през последните 30 години, казва Стивънсън. В тази сума не влизат неща като загубени заплати, свързани с горски пожари или екстремни горещини, както и нарастващите премии за застраховане на имуществото.

Въпреки че това със сигурност е трезво напомняне за разрушенията, причинени от човечеството, Стивънсън отбелязва, че има и друг начин да се погледне на финансовото въздействие на климатичната криза. „От 2016 г. насам разходите, свързани с климата, представляват 32% от растежа на БВП“, каза той. Явленията, свързани с климата, са „нарастваща, видима част от американската икономика, която създава попътен вятър за няколко компании“.

Стивънсън признава, че подобни бедствия създават „затруднения за преобладаваща част от хората, компаниите и правителството“.

 


Какво ветровете на урагана могат да причинят/Очакваните щети от бури

 

Стивънсън е въвел така нареченият „BI Climate Damages Tracker”, за да помогне на инвеститорите да изчислят икономическото въздействие на тежките метеорологични условия – и в двете посоки. Всичко – от появата на нови предприятия и промените в разходите на домакинствата до потребителските кредити и застрахователните рискове.

Проследяването се актуализира ежемесечно с правителствени и застрахователни данни, за да се прецени как климатичната криза се отразява на разходите в публичния и частния сектор.

Инвеститорите насочват повече средства към компании като Aon Plc, Quanta Services Inc. и Home Depot Inc., защото те са сред тези, които помагат на бизнеса и собствениците на жилища да „почистят“ след последната буря и да се подготвят за следващата, казва Стивънсън.

Анализаторът проследява бурите, които причиняват щети за по-малко от 10 милиарда долара, както и тези, които причиняват щети за повече от 10 милиарда долара. Според Стивънсън именно по-малките явленя в миналото са принуждавали застрахователите да отчитат повече загуби в балансите си. Трите щата, които традиционно са били най-силно засегнати в това отношение, са Тексас, Флорида и Луизиана.

Последиците от климатичните явления обикновено са силно инфлационни както на местно, така и на национално равнище, тъй като стоките и услугите се насочват към посрещане на непосредствените нужди на засегнатите райони – казва Стивънсън. Секторът за ремонти на BI включва 37 компании, които са фокусирани върху складиране, отдаване под наем, извозване на отпадъци, строителни продукти и материали и услуги в областта на отоплението, вентилацията и климатиците

Средностатистическата акция в групата, която включва Home Depot и Waste Management Inc., се представя по-добре от S&P 500 с 96% на „обща възвращаемост, бета-неутрална база“ през последните 10 години, казва Стивънсън.

Например акциите на Advance Drainage Systems Inc. са се увеличили почти четири пъти от първата половина на 2020 г. насам, в същото време приходите на компанията са се увеличили почти двойно, отчасти поради нарастващия брой наводнения в близост до реки и крайбрежни градове. Advanced Drainage произвежда системи за управление на дъждовни води и дренажни системи.

Има и сектор BI Prepare, който включва 40 компании, участващи в намаляването на рисковете, свързани с прекъсването на веригата за доставки, топлинния стрес, замърсяването от горски пожари и планирането на инфраструктурата. Според изчисленията на анализатора тази група, която включва Aon, MSA Safety Inc. и Dycom Industries Inc., надхвърля S&P 500 със 107% за същия 10-годишен период.

Други изненадващи бенефициенти на затоплянето на планетата са кредиторите на изплащане като World Acceptance Corp. и FirstCash Holdings Inc., казва Стивънсън. Климатичните явления предизвикват значителни краткосрочни разходи с висока стойност, които не са включени в бюджетите на повечето американци.

В резултат на това хората се обръщат към „алтернативни кредитори“, за да избегнат по-големи бъдещи сметки казва той. „В крайна сметка парите трябва да дойдат отнякъде.“