Евтиното решение на проблема с глобалното затопляне най-накрая получава подкрепа

Новите правила на ЕС могат да намалят емисиите на метан от мините с близо 40% до 2040 г.

13:30 | 17 юни 2023
Автор: Арън Кларк
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалната подкрепа, за едно от най-евтините и най-мощни действия в областта на климата, се ускорява - и това се случва в най-подходящия момент.
Страните започват да се отнасят по-сериозно към намаляването на предотвратимите емисии на метан от производството на изкопаеми горива, тъй като бързото затопляне на планетата принуждава управляващите да удвоят усилията си за решения, които могат да намалят горещите температури в рамките на десетилетия.

Миналия месец "Bloomberg Green" съобщи, че официални представители на САЩ обсъждат с колегите си от Туркменистан начини да помогнат на централноазиатската държава да ограничи някои от най-лошите в света емисии на метан, които се отделят от застаряващите й нефтени и газови дейности. Отделно от това, правилата на Европейския съюз могат да проправят пътя за намаляване на парниковия газ, изтичащ от въглищните мини на континента.

Ако целият газ, който изтича или се изпуска от енергийния сектор на Туркменистан, бъде спасен и изгорен вместо това, а правилата на ЕС влязат в сила, комбинираните мерки ще имат приблизително същия краткосрочен ефект върху климата като унищожаването на около 290 милиона тона въглероден диоксид всяка година, според изчисленията на Bloomberg и енергийния мозъчен тръст Ember. Това е все едно да се анулират емисиите на Тайван - водещият производител на чипове в света и 21-вият по големина замърсител. В САЩ през следващите седмици се очаква Агенцията за опазване на околната среда също да очертае плана си за въвеждане на нова такса върху емисиите на метан, наложена от мащабния закон за климата, приет миналата година.

Въпреки че все още е необходимо масово намаляване на емисиите на газ от енергийния сектор от много други страни в световен мащаб, включително от големи замърсители като Китай и Русия, мерките могат да отбележат промяна към конкретни действия в областта на климата.

"Потенциалната сделка между САЩ и Туркменистан и новото законодателство на ЕС показват очевиден напредък в намаляването на глобалното замърсяване с метан, демонстрирайки, че Глобалният ангажимент за метана от 2021 г. е нещо повече от обещание", заяви Алис Хил, старши сътрудник в Съвета за външни отношения.

Спирането на умишленото или случайно изпускане на метан от въглищните мини или от добива на природен газ и нефт е един от най-ниско оценените резултати в борбата с изменението на климата, тъй като минимизирането на тези емисии често е толкова просто, колкото модернизирането на инфраструктурата и повишаването на нейната ефективност.


Вредители на климата 

Тези реконструкции могат да генерират повече продукти, които операторите могат да продават. Международната агенция по енергетика изчислява, че около 40 % от емисиите на нефт и газ могат да бъдат реализирани без нетни разходи. Според агенцията съществува и значителен потенциал за ограничаване на изпускането на метан от големи подземни въглищни мини. Въпреки че при изгарянето на метана, който е основен компонент на природния газ, все пак се отделя въглероден диоксид, въздействието върху затоплянето е значително по-малко, отколкото ако неизгорелият газ се отделя директно в атмосферата.

В Европа въглищните мини вече контролират или улавят голяма част от метана, изхвърлян от мините им, но често не успяват да го изгорят или преработят и да го доставят на пазарите, според анализатора на Ember  Сабина Асан, която изчислява, че новите правила на ЕС могат да намалят емисиите на метан от въглищните мини в блока с близо 40 % до 2040 г. Разпоредбите все още трябва да преминат през окончателни преговори с държавите членки на блока и могат да се променят.

"В общи линии това е просто искане към мините да подобрят системите, които вече са въвели", каза Асан. "Това наистина е нещо, което те вече трябва да правят, и не е задължително да струва много.

Въпреки че някои групи от активисти за борба с изменението на климата изразиха разочарование, че правилата на ЕС не са по-амбициозни, те се съсредоточават върху измерването и намаляването на емисиите както от действащи, така и от изоставени мини, което според Асан е важно, тъй като много шахти продължават да изпускат метан дълго след като са спрели производството.

Въпреки че е с малко население и рядко попада в международните новини, Туркменистан е важна част от глобалния пъзел на климата, тъй като се намира на върха на четвъртите по големина в света запаси от природен газ и изхвърля повече метан на единица добив на нефт и газ от всяка друга голяма страна, произвеждаща нефт или газ. Според анализа на сателитните данни, извършен от Kayrros SAS, по-голямата част от 500-те най-интензивни глобални изхвърляния на метан от 2019 г. насам, които са проследени до петролния и газовия сектор, са в Туркменистан.

Президентът Сердар Бердимухамедов одобри пътна карта, която включва мерки за проучване на това как страната потенциално може да се присъедини към Глобалния ангажимент за метан - инициатива, ръководена от САЩ и ЕС, която се ангажира да намали глобалните емисии на този газ с 30% до края на десетилетието. Смята се, че понастоящем около 7 % от туркменистанския газ се губи чрез умишлено изпускане или изгаряне и случайни изтичания.


Метанова вълна

САЩ биха могли да предоставят финансова помощ евентуално чрез Банката за износ и внос на доставчици на петролни услуги, като Halliburton Co. и SLB, с предишно име Schlumberger, които работят за откриване на течове и подмяна на оборудване в Туркменистан, твърдят източници.

Правителството на САЩ също така предприема действия на няколко фронта за борба с емисиите на метан от нефтените находища. Основният план, който се очаква да бъде финализиран от Агенцията за опазване на околната среда в края на тази година, предвижда рутинно наблюдение за течове дори в малки кладенци, изискване на планове на компаниите за запушването им и ограничаване на изгарянето на факел, когато природният газ в петролните кладенци се изгаря като по-малко ефективен въглероден диоксид.

Според регулаторните органи на САЩ петролните и газовите оператори могат да претендират за над 80 % от приходите от продажбата на природен газ, които ще бъдат получени съгласно новите изисквания. Очакваните намаления на емисиите на метан в резултат на предложените от Агенцията мандати, не са линейни ,и тя не е дала годишна оценка. Въпреки това, средното изчисление на очакваните намаления за 12-годишния период, предоставен от агенцията, показва, че правилата ще блокират около 2,7 милиона метрични тона метан от навлизане в атмосферата годишно. Тъй като метанът е мощен парников газ, краткосрочното въздействие върху климата би било равностойно на премахването на 225 млн. метрични тона въглероден диоксид всяка година или премахването на емисиите на Пакистан.

САЩ и ЕС превърнаха темата за метана във водеща преди Конференцията за климатичните промени (COP26) през 2021 г., като в крайна сметка събраха около 150 държави, които се обявиха за глобално споразумение. Близо две години след представянето на този пакт фокусът се измести от включването на повече държави в инициативата към предприемането на действия на място.

Според Дейвид Оксли, ръководител на отдела за икономика на климата в изследователската група Capital Economics, целта за 30-процентно намаляване на глобалните емисии на метан до 2030 г. вероятно няма да бъде постигната. Въпреки това Оксли пише в неотдавнашна бележка, че усилията за справяне с емисиите на метан "ни дават увереност", че емисиите ще започнат да намаляват през това десетилетие.