Уолстрийт се опасява от твърде гореща икономика, докато залозите за рецесия падат

Пазарите ще бъдат скептични по отношение на рецесията, докато не я видят да агонизира

15:00 | 10 септември 2023
Автор: Деница Цекова, Анчали Уорахате
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тъй като на Уолстрийт шансовете за рецесия се сриват, пазарите отново са уязвими към всеки признак, че икономиката на САЩ работи твърде бурно.
От високодоходните кредити до акциите, шансовете за икономически спад, оценени във финансовите активи, са спаднали до най-ниското си ниво от април 2022 г. насам, според JPMorgan Chase & Co. Това е голям обрат в сравнение с мрачните прогнози от миналата година, когато рецесията на практика се считаше за свършен факт.

Това означава, че пазарите все повече са зависими от икономическите новини, които сигнализират за нов пристъп на бурна инфлация, което вещае проблеми за стратегиите, чувствителни към лихвените проценти. За много инвеститори положителните икономически данни - и техният потенциал да стимулират по-нататъшно затягане на политиката - са насрещният вятър, с който се борят.

"Притеснявам се, че настоящите добри икономически данни вероятно ще продължат да поддържат инфлационния натиск под повърхността", каза Мария Вейтмане, старши стратег по мулти-активи в State Street Global Markets. "Това би попречило на Фед и другите централни банки да намалят лихвените проценти, което в крайна сметка би пречупило икономиката".

Wall Street
Вероятността за рецесия се понижи във всички класове активи

Солидните данни за молбите за помощи при безработица в четвъртък и активността в сектора на услугите, която надхвърли всички прогнози в сряда, например, засилиха аргументите на Федералния резерв да запази лихвените проценти на високо равнище, което подхрани спада на акциите.

Дори инвеститорите в държавни облигации - един от малкото пазари, на които залозите за рецесия се раздухаха - са по-малко мрачни тези дни благодарение на поредицата от по-силни от очакваното данни. 

Страховитата инверсия на кривата на доходността на държавните ценни книжа - традиционен икономически предупредителен знак - най-сетне се смекчава. А през последните два месеца трейдърите намаляват залозите си за това с колко ще бъде принуден Фед да намали лихвените проценти през следващата година, за да се пребори с рецесията.

Един от начините да си представим колко чувствителен е пазарът към новите икономически данни: връзката между S&P 500 и широко следения индекс на Citigroup Inc. за изненадите в икономиката на САЩ. 

Тази 40-дневна корелация се понижи до най-негативната в историята, което означава, че когато общите показатели за заетостта и производството са по-силни от очакванията на икономистите, акциите падат. Обратно, изненада в посока надолу предизвиква рали. 

Връзката между държавните ценни книжа и данните също стана по-негативна, като икономическата сила предполага по-слаби цени на облигациите. 

"Намираме се в частта от цикъла "лошата новина е добра новина" и причината за това е, че пазарът е доста загрижен за повторното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед", пише в бележка Юнг-Ю Ма, главен инвестиционен стратег в BMO Wealth.

Внезапният прилив на лоши икономически новини очевидно има потенциала да предизвика глобална волатилност. Но засега по-големият риск може да са добрите новини, които водят със себе си инфлация и по-високи лихвени проценти, които биха навредили на корпоративните печалби, биха свили бизнес инвестициите и биха застрашили потребителите с високи дългови натоварвания.

"И така оставаме в нещо като икономическо и пазарно чистилище, където кривата казва, че всичко отива по дяволите, а рисковите активи се надяват на меко кацане, наподобяващо нирвана", казва Камерън Крис, макростратег в Bloomberg.

От своя страна ръководителите на Фед правят всичко възможно да потушат залозите за преминаване към по-лесна политика - и да поддържат пазарите живи за потенциала за повишаване на лихвените проценти. 

Трейдърите вече са намалили степента на облекчаване на Фед, която виждат през следващата година, до около 100 базисни пункта, в сравнение с доста над 150 базисни пункта в началото на 2023 г. Широко разпространено е очакването, че на следващото си заседание на 20 септември Фед ще запази лихвените проценти в диапазона 5,25-5,5 %.

При положение че икономиката на САЩ се движи с темп от 2%, дори служителите на Фед отписаха рецесията от прогнозите си за тази година. Според един от широко разпространените неофициални проследяващи данни на Фед от Атланта през третото тримесечие икономиката на САЩ ще нарасне с 5,6% на годишна база.

"Мисля, че пазарите ще бъдат скептични по отношение на рецесията, докато не я видят да агонизира", каза Джеймс Роситър, ръководител на глобалната макростратегия в TD Securities. Сега той очаква свиване на американската икономика в началото на следващата година, след като беше изненадан тази година. "Твърде много пъти през последната година хора като мен са предупреждавали за рецесия, само за да видят, че светът се оказва по-добър от опасенията." 

Подобно на него, инвеститорите в различни активи преосмислят залозите за спад. Пазарите на акции, кредити и лихвени проценти, взети заедно, определят 16% вероятност за рецесия в САЩ през следващите шест до 12 месеца, което е спад от над 50% през октомври, показва търговски модел на JPMorgan. 

Индексът S&P 500 дава само 22% вероятност за рецесия, което е спад от 98% през октомври, докато пазарът на небанкови облигации вижда 9% вероятност. Банката изчислява показателите, като сравнява предрецесионните върхове на различните класове и техните спадове по време на икономическия спад.

Wall Street
Добрите икономически новини се отразяват зле на акциите. Акциите реагират по-негативно, когато икономическите данни надхвърлят прогнозите

Според някои мнения обратът е стигнал твърде далеч, тъй като горещата икономика води до твърде висок натиск върху потребителските цени, който не е удобен за Фед. Мекото приземяване, при което повишаването на лихвените проценти забавя инфлацията и икономиката, без да я срива, е убягвало на политиците през по-голямата част от последния половин век.

"Goldilocks е по-скоро междинна станция по пътя към по-добър или по-лош фон на растежа", каза Дан Сузуки, заместник-главен инвестиционен директор в Richard Bernstein Advisors. "В среда на по-силен растеж по-големият инфлационен натиск би трябвало да е даденост и пазарът ще трябва да се бори с повече повишения на лихвените проценти."