Германската икономика се измъкна на косъм от рецесия, но остава в стагнация

Отделно проучване на S&P показа сходни проблеми за 20-те държави от еврозоната, което накара инвеститорите да заложат, че Европейската централна банка ще спре безпрецедентната си кампания за повишаване на лихвените проценти през следващия месец.

14:10 | 25 август 2023
Автор: Яна Рандоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През второто тримесечие германската икономика излезе с много малко от рецесията, но слабите ѝ резултати продължават да спъват растежа в цялата еврозона. Данните от петък сочат, че през трите месеца до юни производството е в застой, което съвпада с първоначалната оценка и осреднената прогноза в проучване на Bloomberg.

Причините за това са бавният глобален растеж - който предизвика спад в германския износ - резкият спад в производството и потребителите, разколебани от рязкото покачване на инфлацията и агресивното повишаване на лихвените проценти, прието с цел тя да се върне до 2%.

Търговията натежа върху германското производство през второто тримесечие 

Докладът едва ли ще разсее опасенията, че най-голямата икономика в Европа - някогашен двигател на растежа в региона, който се основаваше на търговията - е изправена пред продължителен период на слабост. Германия е единствената голяма държава, за чиято икономика се прогнозира, че ще се свие през тази година, а перспективите са мрачни.

"Продължаваме да смятаме, че германската икономика е заседнала в зоната на здрача между стагнацията и рецесията", каза Карстен Бржески, ръководител на отдел "Макро" в ING. "Публикуваните наскоро индикатори за нагласите не предвещават нищо добро за икономическата активност през следващите месеци".

През юни промишлеността претърпя най-слабия месец от половин година насам, а фабричните поръчки - показател за бъдещата активност - почти не се увеличиха през второто тримесечие.

Тази седмица донесе още признаци на слабост, тъй като индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global за август спадна до 44,7 пункта - най-ниското ниво от повече от три години, като услугите се свиха за първи път от осем месеца.

Икономическите перспективи на Германия са плачевни. Икономисти анкетирани от Bloomberg смятат, че тази година икономиката на страната ще се свие 

Отделно проучване на S&P показа сходни проблеми за 20-те държави от еврозоната, което накара инвеститорите да заложат, че Европейската централна банка ще спре безпрецедентната си кампания за повишаване на лихвените проценти през следващия месец.

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви в интервю за телевизия Bloomberg, че при инфлация, която остава над 5% е "много рано" да се мисли за пауза. В същото време той отвърна на твърденията, че Германия отново се превръща в "болния човек на Европа".

"Не бива да подценяваме способността на германската икономика да се адаптира", каза той пред Майкъл МакКий. "Да, преминаваме през някои, нека кажа, сложни месеци. Това е сигурно. Но аз не съм твърде песимистично настроен."

Въпреки това фирмите в Германия бият тревога.

Hamburger Hafen отбеляза рязък спад в обема на превозите, който продължи и през второто тримесечие, и миналата седмица предупреди, че очаква "значително намаляване" на приходите в подгрупата си Port Logistics. Според него войната на Русия в Украйна, геополитическото напрежение, инфлацията и повишаващите се лихвени проценти оказват натиск върху потребителското и промишленото търсене, което възпрепятства възстановяването на световната икономика.

Междувременно приходите на Siemens AG не успяха да покрият прогнозите на анализаторите, тъй като компанията се сблъска със спад в търсенето на своето подразделение за цифрова индустрия в Китай. А Salzgitter, един от най-големите производители на стомана в Европа, също отчете по-слаби от очакваните резултати и прогнозира, че през второто полугодие производството ще бъде по-слабо, отколкото през първото.

По-рано тази седмица Бундесбанк заяви, че икономиката вероятно ще остане в застой и през това тримесечие, тъй като високите лихвени проценти и ниско глобално търсене оказват влияние върху производството. Същевременно стабилният пазар на труда, силното нарастване на заплатите и умерената инфлация ще подкрепят съживяването на потребителските разходи.

В периода април - юни частното потребление не се променя, след като през предходните две тримесечия намалява. Брутните инвестиции нараснаха с 2,1%, докато износът се понижи с 1,1%. По-късно в петък германският институт Ifo ще публикува последния си индекс на бизнес доверието и икономистите прогнозират нов спад, който ще бъде четвърти пореден. Клеменс Фюст, който оглавява институцията, още миналия месец изказа предположение, че икономиката може би все още е в рецесия.