Хватката на технологичните гиганти върху акциите в САЩ няма да е вечна

Притесненията, че подобни екстремни резултати неминуемо ще отслабнат, се оказват преждевременни

17:22 | 10 юли 2023
Автор: Джесика Ментон, Елена Попина
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стратезите на Уолстрийт все по-често изразяват опасения относно концентрацията на акциите на големите технологични компании в тазгодишното рали на фондовия пазар. Ако историята може да служи за ориентир, няма много причини за страх.

Apple Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc. - компанията майка на Google, Amazon.com Inc., Nvidia Corp., Tesla Inc. и Meta Platforms Inc. - собственик на Facebook, вече съставляват 28% от общата стойност на индекса S&P 500, в сравнение с 20% в началото на годината, с обща капитализация от около 10 трилиона долара. Това прави бенчмарка - и проследяващите го активи на стойност около 15 трилиона долара - уязвим, ако само една или две от тези компании се препънат.

Въпреки това притесненията, че подобни екстремни резултати неминуемо ще отслабнат, се оказват преждевременни. Сравнителни периоди на ограничено лидерство, включително технологичният балон в началото на хилядолетието, са били по-големи и по-продължителни, показва анализ на Bloomberg Intelligence (BI). Тазгодишният подем може да се разглежда и като обрат на подема от 2022 г., а не като предвестник на гибел.

"Това не е нещо, от което трябва да се страхуваме", казва Джилиан Улф, старши асоцииран анализатор в BI. "За разлика от дот-ком балона, перспективите пред повечето от тези компании са много силни", въпреки че отчетите за приходите през следващите седмици могат да се окажат решаващи, каза тя.

След технологичния балон през 1999 г. и подхранвания от пандемията срив през 2020 г., след като шестмесечната разлика в относителната възвръщаемост между най-големите акции и останалите достигна сегашните нива, тя продължи да се разширява поне още няколко месеца, според BI. 

Big Tech
Източник: Bloomberg Intelligence

Според данните на BI през първите шест месеца на годината разликата във възвръщаемостта на седемте най-големи акции в S&P 500 спрямо останалата част от индекса достигна най-големия си размер от времето на dot-com балона. Ако се изключи групата, в която на моменти тази година влизаше Berkshire Hathaway Inc., индексът щеше да има възвръщаемост само 6,3% през първото полугодие, вместо 16%.

Нанси Тенглър, главен инвестиционен директор на Laffer Tengler Investments, заяви, че фирмата ѝ остава с превес в сектора на технологиите, въпреки че е реализирала печалби от акции с изкуствен интелект като Broadcom Inc., Palo Alto Networks Inc. и Amazon. Тя обаче отхвърля сравненията с пукането на интернет балона.

"Това изобщо не е същото нещо", каза Тенглър, според която пазарът вече е обезценил спада през миналата година. "Когато има нова смяна на поколенията в технологиите, трябва да се участва. Това парти ще продължи много по-дълго."

Въпреки това оценките на технологичните акции изглеждат високи според историческите стандарти, особено след като Федералният резерв вероятно ще повиши лихвените проценти отново този месец. Подкрепян от потенциала на изкуствения интелект, индексът Nasdaq 100 се търгува на цена, равна на 26 пъти прогнозната печалба, или с около 30 % над 10-годишната си средна стойност. Тежкият технологичен бенчмарк е нараснал с повече от 37% тази година, след като през 2022 г. потъна с 33%.

"Не бих преследвал Big Tech в момента", каза Ерик Дитън, президент и управляващ директор на Wealth Alliance, който съветва инвеститорите да купуват по-евтини акции, изплащащи дивиденти и предлагащи постоянен поток от парични средства. "Вълнуваме се от изкуствения интелект, но параболичните движения, които тези акции направиха, вече свалиха цената за бъдещия период."

Big Tech
Концентрацията на S&P 500 вече надминава технологичния балон. Спредът във възвръщаемостта на седемте най-големи акции спрямо останалата част от индекса

Устойчивостта на технологичната сила е изправена пред голямо изпитание, когато започнат да пристигат корпоративни отчети.

"Все още не се притесняваме от тясната концентрация", казва Улф от BI. "Но трябва да изчакаме сезона на отчетите." 

Големите банки започват сезона на отчетите тази седмица, като JPMorgan Chase & Co. ще се отчете в петък. Големите технологични компании започват да разкриват резултати в края на юли. Преди обявяването на резултатите очакванията на Уолстрийт за технологичните титани изглеждат стабилни. 

Петте най-големи по пазарна капитализация акции в S&P 500 - включително Apple, Microsoft и Alphabet - се очаква да отчетат 16% увеличение на печалбата през трите месеца до юни, сочат данни на BI. За сравнение, печалбата на S&P 500 като цяло се е свила с повече от 8%. 

Това донякъде обяснява защо паричните потоци, които се вливат във водещите компании, не показват признаци на забавяне. През седмицата до 5 юли технологичните акции бяха водещи сред 11-те индустриални сектора на S&P 500 с 900 млн. долара, сочат данните на EPFR Global.

Джими Лий, главен изпълнителен директор на The Wealth Consulting Group, смята да купува скъпи акции на растежа, ако бенчмаркът се понижи с 5-10 % през втората половина на годината.

"Не е изненадващо, че Big Tech отскочи тази година, защото повечето от тези компании не би трябвало да се продават толкова много, колкото миналата година", каза Лий. "Много от инвеститорите сгрешиха за задаващата се рецесия и най-лошата болка в икономиката и печалбите може би вече е отминала."