Юанът набира скорост, делът на валутата в световното търговско финансиране се утрои

Само през миналата година използването на юана в разплащанията по руския износ скочи 32 пъти

20:02 | 4 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай поставя юана на преден план в борбата си срещу доминиращото влияние на САЩ върху световните пари.

През изминалата година правителството на президента Си Дзинпин сключи много сделки, за да разшири начините за използване на валутата, като новите споразумения, свързани с юана, се простират от Русия и Саудитска Арабия до Бразилия и дори Франция.

Въпреки че САЩ остават безспорният финансов хегемон в света, тези стъпки помагат на Китай да си извоюва по-голямо място в международната финансова система. Те идват в момент, когато геополитическото напрежение нараства, а световната търговия се превръща във все по-активно бойно поле.

Антагонизмът между двата икономически титана се разраства по различни въпроси - от търговията и Тайван до TikTok и технологичното ноу-хау. Тежките санкции срещу Русия разкриха нова готовност на САЩ да използват долара като оръжие.

Увеличаването на темповете на растеж е и отговор на променящата се позиция на Китай в световната икономика. Страната излиза от ерата на ограниченията заради Covid, като растежът се движи по-бавно, отколкото преди, а глобалният стремеж към по-свободна търговия е в отстъпление. Това подтикна лидерите в Пекин да увеличат усилията си за превръщането на страната - и по-специално на нейната валута - в алтернативен полюс за международните финанси, търговия и кредитиране.

Страната се стреми да покаже, че "има свят извън САЩ и западния свят", казва Адриан Цурхер, ръководител на глобалното разпределение на активите и съпредседател на глобалното управление на инвестициите за Азиатско-тихоокеанския регион в офиса на UBS Global Wealth Management в Хонконг. "Изпращате много силен сигнал на САЩ, като по същество казвате, че нямаме нужда от вас и от вашия щатски долар."

Това послание намира отклик в някои части на света. Неудовлетвореността от господстващото положение на САЩ и зелената валута подтиква някои държави и компании да диверсифицират дейността си далеч от Америка и Европа.

Използването на юана в договори за всичко - от петрол до никел - набира скорост, като от края на 2019 г. делът на валутата в световното търговско финансиране се е утроил. Това все още е малка част от глобалните трансакции, а валутата остава строго контролирана от китайските власти. Но санкциите, които хванаха в капана си Москва след нахлуването ѝ в Украйна, добавиха към това темпо. Само през миналата година използването на юана в разплащанията по руския износ скочи 32 пъти.

Глобални действия

Си, който започва второто си десетилетие начело на Народната република, предприе стъпки за популяризиране на репутацията на страната в чужбина, дори когато се фокусира върху провеждането на реформи и засилването на растежа у дома. Първите му пътувания в чужбина след отмяната на забраните бяха до ключови доставчици на енергия - Саудитска Арабия и Русия.

Пътуванията до Пекин на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и на френския Еманюел Макрон бяха придружени от множество нови търговски споразумения. Китай беше в основата на посредничеството за постигане на иранско-саудитско разбирателство.

В отношенията със САЩ обаче точките на напрежение се умножиха - от спорове за шпионски балони до технологии за полупроводници.

Остракизмът на Русия след войната на Владимир Путин в Украйна предостави на Китай важна възможност да демонстрира как точно може да се използва юанът. То също така подхрани загрижеността на някои държави за обвързаността им с долара и еврото - двете най-големи валути.

Изключена от централната система за международни разплащания, известна като SWIFT, Русия прие юана за търговия, частни спестявания и валутни транзакции. Китай разработи своя собствена платформа за международни разплащания - CIPS - която е напълно отделна от SWIFT и която беше приета не само от институциите в Русия, но и от банките, опериращи в места като Бразилия.

"Готовността на Китай да поддържа растежа, като същевременно проправя нови пътища, дава възможност на други държави да имат по-голямо доверие да използват юана", казва Виктор Гао, професор в университета в Сучоу и вицепрезидент на мозъчния тръст Center for China and Globalization. "Ако САЩ искат да разклатят лодката, тогава Китай ще трябва да направи необходимите промени, за да отговори на предизвикателствата".

Руски експеримент

Семената на руския преход към юана бяха засадени още през 2014 г., когато анексирането на Крим накара САЩ и техните съюзници да заплашат достъпа на Москва до основната финансова система. Но именно нахлуването в Украйна през миналата година ускори приемането му.

Към януари спестяванията в юани съставляват 11% от всички депозити в Русия, докато преди войната те практически не съществуваха, а юанът измести долара и еврото като най-търгуваната валута от Санкт Петербург до Владивосток.

Русия и други страни започнаха да използват юана и в транзакции, които дори не включват Китай. Бангладеш например се споразумя с Русия миналия месец да уреди плащане на стойност 300 млн. долара, свързано с изграждането на атомна електроцентрала край Дака, в юани, според запознати с въпроса служители.

Тъй като приходите от петрол помагат за стабилизирането на публичните финанси на Русия, страната може дори да се стреми да купува юани в опит да възстанови чуждестранните си резерви.

Но експериментът има граници. Кремъл е оставен с много малко възможности за избор, а финансовите предложения на Китай все още се борят да са конкурентни. Без мащабни капиталови пазари или отворени капиталови сметки може да бъде трудно да се прехвърлят пари в и от страната - оплакване, което дългогодишният инвеститор Марк Мобиус изрази по-рано тази година.

Пречките пред юана

Липсата на свободни пазари е пречка, ако Китай наистина иска да се пребори с долара или еврото като предпочитана световна валута.

Напълно международен юан "не може да се случи, ако Китай не позволи по-голяма свобода на валутата и на вътрешните и външните инвестиции", казва Джим О'Нийл, бившият главен икономист на Goldman Sachs Group Inc., който преди повече от две десетилетия въведе термина БРИК, за да опише четирите големи развиващи се пазарни сили, които имат потенциал да предизвикат съществуващия икономически ред.

Дори и при наличието на множество международни сделки, валутата не е напълно конвертируема. Съществуват ограничения за използването ѝ в области като трансгранични заеми и портфейлни инвестиции.

Ограниченията на разнообразието от инвестиционни продукти, базирани на юана, както и нормалната инерция, която произтича от придържането към преобладаващата резервна валута, също са основни пречки пред широкото приемане на юана като алтернатива на долара.

"Китай все още има да извърви дълъг път, за да изгради своето глобално влияние", казва Чен Синдонг, ръководител на отдела за изследване на световните пазари в BNP Paribas SA.

През първите няколко десетилетия на този век Китай предприе стъпки за отваряне на фондовите и облигационните пазари, за да насърчи входящите инвестиции, и разхлаби някои от ограниченията, свързани с управляваната от него валута. Правителството на Си обаче се противопоставя на по-широки мерки, които биха насърчили международното използване на юана - като например разрешаване на свободното движение на капитали - за да избегне възможността за внезапен отлив на капитали, който би могъл да дестабилизира икономиката и да застраши хватката на комунистическата партия върху властта.

Китайският юан е едва петата най-популярна валута за трансгранични плащания. Като се изключат плащанията между държави, които споделят еврото, в края на март китайската валута представляваше 1,7% от трансграничните плащания, в сравнение с около 50% за долара и 22% за общата европейска валута, според данни на SWIFT. Това, разбира се, не включва транзакциите, извършени чрез китайската алтернатива CIPS, но тази система като цяло все още е по-малка от основната платформа на SWIFT.

Търсене на диверсификация

Според проучване на Bloomberg Intelligence, базирано на данни от Държавната администрация за валутните операции, използването на юана в международните транзакции съвсем наскоро е надминало долара.

В края на март делът на местната валута в трансграничните плащания и постъпления достигна рекордните 48%, докато през 2010 г. той беше почти нулев, а делът на долара спадна до 47%.

Въпреки че доларът ще доминира относително дълго, някои наблюдатели предполагат, че зелената валута се насочва към по-дългосрочен спад. Събитията, които дават живот на употребата на юана в момента, в крайна сметка могат да бъдат ключов фактор за това.

Последиците от войната в Русия накараха други държави да се притесняват от риска от санкции, водени от САЩ, каза Естер Лоу, старши паричен мениджър в Amundi SA. Тя очаква популярността на юана да продължи да расте на фона на страха от водените от САЩ санкции и като "практична" част от нарастващата роля на Китай като кредитор.

Предимството на диверсификацията важи и за Китай. Има сигурност в това да имаш постоянни споразумения с множество търговски партньори, в случай че кипящото напрежение със САЩ се превърне в ябълка на раздора.

"Геополитическото напрежение само прави още по-важно за Китай да насърчава международното използване на собствената си валута", казва Стивън Джен, съосновател на Eurizon SLJ Capital. "В момента между САЩ и Китай се води война на изтощение в областта на инвестициите и финансите."