First Republic Bank е проблем без лесно решение

Залозите са високи, отчасти защото това, което се случи с First Republic, може да създаде модел за други проблемни банки

09:30 | 30 април 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Lauren Justice/Bloomberg
Снимка: Lauren Justice/Bloomberg

First Republic Bank се сблъсква с мрачна реалност в борбата си за оцеляване: привидно няма добри опции, пише The Wall Street Journal.

Всяко решение вероятно ще изисква помощ от регулаторите, правителството или други кредитори. Но помрачаващите се икономически перспективи, лошите решения за отпускане на заеми и ограниченията на политиците във Вашингтон поставят пречки за евентуална намеса.

Залозите са високи, отчасти защото това, което правят с First Republic, може да създаде модел за това как се справят с други проблемни банки. Регулаторите и големите банки искат да спрат разпространението на кризата.

First Republic обяви в понеделник, че е загубила около 100 милиарда долара депозити през първото тримесечие след фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Това накара група от 11 големи банки да депозират 30 милиарда долара във First Republic миналия месец с надеждата да я стабилизират.

Това проработи за кратък период. Но то не реши по-големите проблеми: First Republic се специализира в отпускането на огромни ипотеки, често при ниски лихви, на богати кредитополучатели и този бизнес модел вече не работи. Сега банката седи върху купчина заеми, които са неправилно оценени за настоящата лихвена среда.

First Republic наскоро пусна нов спасителен план за 11-те банки, според хора, запознати с въпроса. Нейните предложения включват план, според който другите банки ще купуват заеми или ценни книжа на First Republic, или и двете, на цени над пазарната стойност.

Съобщението за приходите на банката показа колко ужасна е ситуацията. Цените на вече закъсалите акции паднаха с почти 50% във вторник и загубиха 30% в сряда, затваряйки на ниво от 5,69 долара следобед. Търговията беше временно спряна няколко пъти поради волатилност във вторник и сряда.

По същество фондовият пазар казва, че First Republic е почти безполезна в сегашното си състояние.

„Трудно ми е да видя добър резултат за притежателите на акции в този момент“, заяви Дейвид Смит, анализатор на американски банки в Autonomous Research. „Всички опции на масата изглежда включват или заличаване, или сериозно размиване“, добавя той.

Банката е загубила 95% от стойността си от началото на банковата криза в началото на март, далеч по-лош спад от дори някои други банки - като PacWest Bancorp или Western Alliance Bancorp. - които се смятат за потенциално проблемни.

По-голямата част от баланса на First Republic се състои от заеми, възлизащи на около 173 милиарда долара към края на март. И огромна част от тях, около 100 милиарда долара, са ипотеки, много от тях направени, когато лихвените проценти бяха много по-ниски, отколкото са днес.

Резултатът: Към 31 декември кредитният портфейл на First Republic има около 22 милиарда долара нереализирани загуби въз основа на пазарната стойност на заемите. Въпреки че е възможно цифрата да се е стеснила през първото тримесечие, тези нереализирани загуби все още са значителни и затрудняват намирането на купувач за банката.

В същото време натрупването на депозити принуди First Republic да разчита на друго, по-скъпо финансиране. Това затруднява генерирането на приходи от лихви и в един момент може да не успее.

„Те никога не са били супер печеливши“, каза Тим Кофи, управляващ директор и анализатор в Janney Montgomery Scott.

Част от предложението на First Republic към другите банки: Големите банки така или иначе ще трябва да платят, ако First Republic се провали. Ако  Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) гарантира всички вложители, другите банки ще да бъдат засегнати от специална оценка за федерален застрахователен фонд. Ако FDIC не гарантира вложителите, банките ще да намалят своите незастраховани депозити.

Банките плащат оценки в застрахователния фонд, така че FDIC да има финансиране, когато банките фалират. Двата големи банкови фалита от миналия месец вече струваха на застрахователния фонд около 22,5 милиарда долара, по-голямата част от които са свързани с колапса на Silicon Valley Bank.

Друга идея, която беше предложена по-рано, беше, че големите банки могат да конвертират част от своите 30 милиарда долара депозити в собствен капитал, според хора, запознати с въпроса. Но това просто би прехвърлило загубите и потенциалните бъдещи такива върху тези банки.

Банките също може да вярват, че е по-вероятно да си върнат парите, ако ги държат в депозити, тъй като министърът на финансите Джанет Йелън сигнализира, че федералното правителство може да защити клиентите с незастраховани депозити, ако регулаторите видят риск от натиск върху банковата система.

Според хора, запознати с въпроса, First Republic също се е свързала с фирми за частен капитал за предоставяне на частен капитал.

Представители на правителството на САЩ могат да съберат банките, за да се опитат да постигнат сделка, но малцина вярват, че могат да принудят банките да участват в спасяването. Правилата след финансовата криза значително ограничиха способността на регулаторите да предлагат финансова помощ на затруднени фирми преди фалита им, например чрез създаване на програми, които облагодетелстват само една банка.

Мнозина вярват, че FDIC в крайна сметка може да бъде в състояние да предостави помощ само ако конфискува банката, заличи акционерите и смени ръководството като част от планирана продажба. Подробностите и степента на подкрепата на FDIC обаче ще се определят от това дали използват същия инструмент, така нареченото изключение за системен риск, което позволи на агенцията да гарантира всички вложители в двете фалирали институции от миналия месец.

Повторното позоваване на това изключение би позволило на регулаторите да обезпечат всички депозити от около 50 милиарда долара във First Republic, които са над застрахователния лимит на FDIC, включително 30 милиарда долара, депозирани от големите банки.

Ако FDIC не излекува тези вложители, това може да предизвика отново въпроси относно такива депозити в други регионални банки, карайки клиентите да изтеглят депозитите си от по-малки фирми. Но ако се случи, FDIC може да бъде обвинена, че спасява Уолстрийт.