Райнхарт: Никой не може да контролира ситуацията

Пол Алън, Bloomberg

14:17 | 10 декември 2015
Автор: Иван Николов
Мината Рой Хил, Австралия. Photographer: Philip Gostelow/Bloomberg
Мината Рой Хил, Австралия. Photographer: Philip Gostelow/Bloomberg

Какъв ще бъде ефектът на потъващите суровини за най-богатата жена в Австралия - Джина Райнхард. Обобщение от Сидни, Австралия на Пол Алън, Bloomberg на 10 декември 2015. Той разговаря с Дейвид Ленъкс от Fat Prophets.

 

Преди 4 години, желязната руда в богатата австралийска червена земя донасяше повече от 190$ за тон, задвижвайки безпрецедентен ресурсен бум. Днес, в хватката на световната суровинна криза, тези времена отдавна са приключили. Погледнете тази графика – това е цената на желязната руда за последната година, а това са цените на акциите на BHP, Rio Tinto и Fortescue Metals. Най-големите и най-евтините производители на желязна руда потъват заедно с нея.

Въпросът е колко надолу ще падне тя.

"Факторите, които докараха цената на желязната руда до сегашното ѝ ниво от малко под 40 щатски долара за тон, все още са в сила. Затова не виждаме големи доставки, а остатъците от тях за проекти започнати преди години", каза Дейвид Ленъкс, Fat Prophets.

 

Сред тези проекти е огромен нискотарифен производител, подкрепян от най-богатата жена в Австралия – Джина Райнхарт. Тази седмица тя осъществи дългогодишна семейна мечта, изпращайки първите доставки от желязна руда от мината Рой Хил в западна Австралия.

Това е най-голямата мина за желязна руда в Австралия, която ще може да изнася повече от 55 млн. тона годишно.

"Тези 55 млн. тона, които ще влязат на пазара през следващите 2 години със сигурност няма да бъдат приети добре от сегашните участници, затова казваме, че има вероятност цената на желязната руда да падне до 30$ и ще попречи на цената ѝ да се повиши значително", каза Дейвид Ленъкс.

Когато строителните работи в Рой Хил започнаха през 2012, цената на желязната руда беше 120$ за тон.

Този месец, Райнхарт призна:

„Никой от нас не се вълнува от цената в момента. Никой не може да контролира ситуацията".