Доларът ще бъде тест за ралито на фондовия пазар през 2023 г.

Обратната корелация между щатската валута и акциите, която беше в сила през предходната година, може да се окаже нестабилна

10:42 | 7 февруари 2023
Обновен: 10:53 | 7 февруари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Доларът губи своята привлекателност като един от малкото надеждни активи убежища във времена на икономическа и геополитическа несигурност след 18-месечно рали, а допълнителен спад на валутата може да се окаже двигател за ръстове на фондовия пазар през 2023 г., смятат пазарни анализатори .

В краткосрочен план обаче доларът може да тества биковете на фондовата борса, пише MarketWatch.

„През последните 12-14 месеца имаше ясна обратна корелация между акциите и щатския долар... доларовият индекс обаче изглежда готов за рали в противоположна тенденция тук и не смятаме, че можем да получим истинска представа за дълготрайността на това рали, докато не видим как акциите реагират на покачващата се цена на долара“, заяви Джонатан Крински, BTIG, в бележка миналата седмица.

Цената на долара може би е готова за ръстове. Доларовият индекс падна до деветмесечно дъно в сряда, след като Федералният резерв, както се очакваше, повиши основните лихви в рамките на осмо поредно заседание и сигнализира за възможно допълнително покачане. Но пазарите останаха в противоречие с прогнозата на Фед лихвените проценти да достигнат връх над 5% и да останат там, като вместо това те включиха в оценките си очаквания за намаляване на лихвите преди края на годината.

Въпреки че Пауъл продължава да се противопоставя на очакванията за намаляване на лихвените проценти и повтори предишната си загриженост относно лесните условия на финансовите пазари, той също така призна за първи път, че „процесът на забавяне на инфлацията е започнал“. Това беше достатъчно за трейдърите да прогнозират, че цикълът на повишаване на лихвите е към своя край, като скоро предстоят съкращения.

Доларът поскъпваше през по-голямата част от 2022 г., като доларовият индекс се повиши с 19% през първите девет месеца на годината и достигна връх от 114,78 пункта в края на септември, тъй като по-високите лихвени проценти в САЩ привлякоха чуждестранни инвеститори. Поскъпващият долар беше обвинен отчасти за спада в цените на акциите.

„Попътните ветрове, подкрепящи щатския долар през 2022 г., като ястребовият Фед и благоприятното предимство на доходността, се превърнаха в насрещни ветрове, когато навлязохме в 2023 г.“, смята Лари Адам,  Raymond James.

Джон Люк Тайнър, портфолио мениджър и анализатор на дългови инструменти в Aptus Capital Advisors, смята, че основната причина за по-доброто представяне на долара от кошницата с валути на останалия свят през миналата година е, че Фед резерв води глобалните централни банки в този цикъл на затягане. Сега други централни банки играят на догонване.

Той смята, че това ще помогне на еврото спрямо долара.

Както Европейската централна банка, така и Английската централна банка в четвъртък предоставиха очаквани повишения на лихвените проценти с половин процентен пункт в опитите си да забавят инфлацията. ЕЦБ сигнализира, че вероятно ще последват още увеличения, а АЦБ предположи, че скоро може да спре.

„Доларът вероятно беше твърде надценен въз основа на абсурдни очаквания Фед да се повиши (основните лихви) до 6%“, посочва Тайнър. 

Въпреки това, докато Пауъл и колегите му са решени да поддържат повишени лихвени проценти „за известно време“, инвеститорите все още не изглежда да вярват, че ще се придържат към повишения на лихвите през 2023 г. Трейдърите прогнозираха 52% вероятност процентът да достигне своя връх на 5-5,25% до май или юни, последвано от почти 50 базисни пункта съкращения до края на годината.

В резултат на това пазарните анализатори смятат, че ръстовете в цената на долара са близо до своя край и вероятно ще последва допълнително поевтиняване на валутата през 2023 г., тъй като инфлацията се охлажда и рисковете от рецесия намаляват.

Джийн Фрида, глобален стратег в Pimco, казва, че предимството на доходността на долара спрямо други развити икономики ще намалее, докато Фед се придвижва към очаквана пауза в своя цикъл на затягане през първото тримесечие на 2023 г.

Фрида призна възможността инфлацията да се окаже по-нестабилна в САЩ, отколкото в други развити икономики. Това предполага, че рисковата премия на доларовия пазар може да остане значителна, но „тези премии могат да намалеят допълнително, тъй като шоковете отшумяват и се натрупват доказателства, че миналогодишното ускорение на инфлацията се подобрява и показателят се забавя“.

„Очакваме щатският долар да продължи да губи привлекателността си като валута убежище от последна инстанция“.

Все пак не всички новини са лоши. Спадът в цената на долара може да катализира покачването на рисковите активи като акциите, които започнаха новата година с ръстове.

Към петък доларовият индекс се понижава с повече от 10% от 27 септември насам, когато достигна връх от две десетилетия, а S&P 500 нарасна с над 11% през същия период.

При най-високото ниво на долара през 2022 г. индексът се повиши с 19% за годината, докато S&P 500 се срина с 22%, показват пазарните данни на Dow Jones.

Междувременно анализатори предупредиха да не се използва скорошната обратна корелация между долара и акциите като причина за връщане към акции и други рискови активи.

„Възможно е инвеститорите да приемат това съобщение от Фед като сигнал, че могат да се върнат към по-рискови активи, но не бих казал непременно, че това е гаранция“, заяви Шелби Макфадин, старши анализатор на Motley Fool Управление на активи.

„Със сигурност можем да кажем корелация, а не причинно-следствена връзка… Може да се каже, че това е индикация, но не и че е индикаторът“, добавя Макфадин.