Доларът ще отстрани всички претенденти за трона му

Събитията, които повдигнаха въпроси за ролята на долара, само потвърдиха хегемонията му

08:45 | 27 януари 2023
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg

Няколко скорошни геополитически събития повдигнаха стария въпрос дали хегемонията на долара като световна резервна валута е изложена на риск. Не е. Ни най-малко. Събитията просто послужиха, за да подчертаят защо кралят долар е на своя трон, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

Най-скорошният претендент е предполагаема обща валута на Южна Америка с работно заглавие сур (юг). Това е идея, която се разпространява от 80-те години на миналия век. Ако някога се случи, ще се използва за улесняване на търговията между Бразилия и Аржентина (въпреки че те ще запазят съответните си валути). Други страни от Южна Америка биха могли да се изкушат да се присъединят, ако тя успее да изглади липсите на неликвидните, нестабилни местни валути. Но има нещо, което вече го прави - нарича се щатски долар.

Доларът остава световната валута, като половината от банкнотите от два трилиона долара са в обращение извън САЩ. В много страни ежедневната му употреба на дребно замества местната валута. Около 40% от световния дълг е емитиран в долари. Това предоставя на САЩ прекомерна привилегия. Техният огромен дефицит по текущата сметка е далеч по-малък проблем, тъй като вносът, който ненаситният потребителски сектор купува, често е в долари. Освен това предоставя огромен контрол.

Повечето от

Повечето от чуждестранните резерви на централните банки са в долари. Графика: Bloomberg

Но това също означава, че САЩ служат като глобален кредитор от последна инстанция. Близо 60% от световните валутни резерви са в долари, като еврото е на второ място с 20%. Близо 90% от всички валутни сделки включват долари. Глобалният отговор на пандемията чрез стимули беше подкрепен от огромни валутни суапове между Федералния резерв и приятелските централни банки.

Въпреки че търговско-претеглената му сила намаля напоследък, не е съвпадение, че доларът послъпва през по-голямата част от периода след световната финансова криза. Неотдавнашният срив на криптовалутите подчертава колко трудно е да се изправиш срещу управляващия шампион. Икономиката на САЩ, заедно с нейните облигации и акции, се превърна в предпочитано убежище за глобалните инвеститори както в лоши, така и в добри икономически времена.

Търговско-претеглената стойност

Търговско-претеглената стойност на долара нараства след глобалната финансова криза. Графика: Bloomberg

По-голямата обсъждана заплаха за статута на долара е разговорът, че Китай и Саудитска Арабия търгуват въглеводороди в различни от долари фиатни пари. Саудитска Арабия измести Русия като най-големият източник на суров петрол за Пекин, доставяйки 15% от 350-те милиона барела, закупени от Китай само през декември.

Малко вероятно е обаче Саудитска Арабия да има голяма полза както от китайските продукти, така и от юаните. Страната изнася суров петрол за еквивалентните 50 милиарда долара годишно към втората по големина икономика в света. Фактурирането в евро може да реши част от уравнението, но и там има ограничения. Държавните облигации на САЩ не само носят повече доходност от китайските или европейските държавни облигации, но също така се възползват от това, че са може би най-ликвидните ценни книжа на планетата.

Доминирането на американската валута ще бъде подкопано, ако се появи конкурентна валута, в която да се търгува петролът. Но има много основателни причини, поради които по-голямата част от световната търговия с въглеводороди е деноминирана в долари и ще остане такава. Организацията на страните износителки на петрол, сега с Русия частично в състава, не е в състояние да контролира нито цената, нито доставките на суров петрол. Тя няма възможностите да създаде конкурентна валута.

Очевидните предимства за парите са познаването и мащаба. Размерът има значение: Около 40% от световната търговия се фактурира в долари, четири пъти повече от дела на САЩ в световната търговия. Зелените пари представляват 42% от обема в SWIFT мрежата за междубанкови трансакции. Делът на юана е 2%. Еврото има впечатляващите 36%, но това е предимно бизнес в рамките на еврозоната между 20-те членки на валутния блок. Делът на еврото в световната търговия е по-скромните 16%. Просто няма сцепление за алтернативи на долара извън съответните вътрешни зони на влияние.

Вътрешната необходимост от контролиране на собствената валута значително надвишава неуловимия чар да бъдеш част от наднационална мрежа. Докато и освен ако големите азиатски сили като Индия, Китай, Япония и Корея решат да създадат нова валута, доларът ще остане световната валута от първа инстанция.