Силният долар удря по-тежко богатия свят от развиващите се пазари

Част от причините за това са агресивните лихвени повишения в част от развиващите се нации

21:00 | 17 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg
Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Citigroup го нарича „трудно за обяснение“. Goldman Sachs го определя като „удивителна устойчивост“. За Columbia Threadneedle това е „награда за проактивност“.

Независимо от начина, по който се описва, относителната устойчивост, която валутите на развиващите се страни изграждат спрямо кошницата с валути на развития свят, привлича фокуса на управителите на средства, пише Bloomberg.

Ралито на долара до последователни рекорди вкара валутите по света в спирала на обреченост. Но по-внимателно наблюдение показва, че водещият показател за обменните курсове на развиващите се пазари отчита само половината от загубите, наблюдавани в развитите страни. И – което е необичайно – по-силното представяне се запазва дори когато цените на суровините – обикновено подкрепящи по-бедните страни – се понижават.

„През последните няколко месеца цените на суровините се обърнаха спрямо нивата, наблюдавани по-рано през годината, но производителите на суровини все още се представят сравнително добре в сравнение с еврозоната или Г-10“, заяви Дирк Уилър, ръководител за стратегията на развиващите се пазари на Citigroup. „Това е трудно за обяснение“, добавя той.

Валутите на

Валутите на развиващите се страни са по-малко засегнати от силния долар спрямо валутите на развития свят. Графика: Bloomberg

Успехът на развиващите се нации в справянето с част от волатилността, свързана със затягането на паричната политика на Федералния резерв, поставя под съмнение очакванията, че те ще са в епицентъра на всеки срив на пазара, предизвикан от по-високата доходност в САЩ. В действителност голяма част от болката се усеща в Обединеното кралство и Европа, докато валутите на страни като Бразилия и Мексико примамват инвеститори с добра доходност – резултат от едни от най-агресивните повишения на лихвите в света.

„Виждаме на развитите пазари същите сили, с които развиващите се страни се бориха през последните няколко десетилетия; инфлационен натиск и фискален дефицит“, коментира Саймън Харви, ръководител валутни анализи на Monex Europe в Лондон. Той обяснява, че на фона на цялата волатилност, инвеститорите са принудени да търсят по-висока възвръщаемост, каквато предлагат развиващите се пазари.

Ралито при борсово търгуваните стоки до 9 юни тази година помогна на индекса на MSCI за валутите на развиващите се страни да ограничи спада си до 2,5%, докато показателят за развитите нации се понижи със 7,4%. Оттогава индексът за цените на суровините се понижава, но развиващите се страни все още се представят по-силно от Г-7 с два процентни пункта. От 23 валути на развиващи се пазари, които Bloomberg следи, 21 отбелязват по-силно представяне от британската лира, 19 – от еврото, а всички 23 – от японската йена.

Проблеми на развития свят

Тъй като светът се люлее от криза в криза – от войната в Украйна до енергийните предизвикателства пред Европа и политическите сътресения във Великобритания – репутацията на развитите страни като по-безопасни инвестиционни дестинации беше засегната. Трейдърите на опции го взеха предвид. Очакваната волатилност при валутите на страните от Г-7 надхвърля тази на развиващите се пазари за пръв път от март 2020 г. насам, показват индексите на JPMorgan.

Очакванията са

Очакванията са за по-висока волатилност във валутите на развитите страни спрямо тези на развиващите се. Графика: Bloomberg 

След това идва ред на лихвения диференциал. В нито една страна от Г-10 няма лихвен процент над 3, докато развиващите се страни предлагат много по-високи нива – Индонезия е сред представителите с най-ниското ниво – 4,25%, лихвите в Бразилия надхвърлят 13%.

По-силното представяне на валутите в Мексико и Бразилия се дължи на положителните реални лихви, смятат от Citigroup. Банката определя песото като „любимецът на развиващите се пазари“.

„Малко вероятно е макроикономическите проблемите в Европа и различията в политиката в Япония да се изяснят скоро“, коментира Алвин Тан, ръководител на валутната стратегия на RBC Capital Markets за Азия. Той отбелязва, че не очаква по-слабото представяне на валутите на развития свят да се промени скоро.

В страни като Бразилия отслабването на инфлацията помага да се преодолее ударът от по-силния долар.

Всички разговори за превъзходство обаче се смекчават от факта, че повечето от валутите на развиващите се пазари продължават да отслабват. Според Goldman и Societe Generale предстоят допълнителни загуби, докато Федералният резерв не преустанови повишаването на лихвите.

„Валутите на развиващите се пазари ще останат в неравностойно положение през останалата част от годината“, очаква Марек Дримал, стратег на Societe Generale. „Те са евтини, но ще станат привлекателни едва след като краят на затягането на Фед наближи и ако в същото време глобалната или американската икономика избегнат сценарий за твърдо приземяване“, добавя той.