Гопинат: Страните ще трябва да се адаптират към силния долар

Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на МВФ

18:00 | 17 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Ето колко бързо се развиват нещата в Международния валутен фонд. Преди час излезе един доклад за четене през уикенда - как държавите да реагират на силния долар. Гопинат е работила цяла нощ по него. Прекрасно е и с чудесни графики.  Във Вашите бележки виждам, че говорите за финансово усилване, което води до нестабилност. Може ли силният долар да засили рисковете от нестабилност в света?

Том, когато имате значителни движения при долара, това има много сериозни последици за глобалната икономика, защото той доминира в търговията и финансите.

Но е важно да се има предвид, че тези движения са водени от фундаментите.

Изглеждат много бързи, много стръмни. Разликите в пътя на затягане на паричната политика е един от факторите. Различните начини, по които високите цени на енергията се отразяват на държавите е друг фактор.

Това ще бъде малко труден път за страните, но те ще трябва да се приспособят към него. Трябва да използват собствените си инструменти на парична политиката, за да могат да задържат инфлацията.

Позволете ми да останем при развитите страни, доктор Гопинат. И така, нека разгледаме експеримента с йената. Всички тези заседания по света. Джон Фароу е фиксиран върху йената на ниво 147. Какъв е Вашият съвет и на Вашия главен икономист към японците, за да се измъкнат от тази уникална ситуаци с контролираната крива на доходността?

Има фундаментални причини за това конкретно отклонение, което виждаме при валутата.

Япония реши да запази курса на поддържане на ниски лихвени проценти, докато Фед реши да запази курса на повишаването на лихвите много решително, за да намали инфлацията.

Това е един от основните двигатели на тези различия, на отслабването йената спрямо долара. С времето паричната политика ще трябва да избере най-добрия курс според развитието на инфлацията в Япония. Но смятам, че предвид различните тенденции в момента, движенията на валутите ще изглеждат както в момента.