Търговията между САЩ и Китай е близо до рекорд, противно на твърденията за разединяване

Данните за търговията не са коригирани спрямо инфлацията, но все пак цифрите са поразителни в епоха на твърдо отношение към Китай

13:44 | 17 януари 2023
Автор: Даниел Флетли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговията между САЩ и Китай е на път да счупи рекорд - сигнал за устойчиви връзки между водещите икономики в света на фона на разгорещената реторика за националната сигурност във Вашингтон и страховете от отдалечаване, предава Bloomberg. 

Данните на правителството на САЩ до ноември сочат, че вносът и износът през 2022 г. ще достигнат рекордни стойности или поне ще се доближат до тях, когато окончателният доклад излезе на 7 февруари. Пекин току-що публикува свои собствени данни за цялата година, които показват рекордна търговия от около 760 млрд. долара.

US-China Trade
Търговията между САЩ и Китай е на път да счупи рекордите. Въпреки разгорещената реторика, търговията с Китай не показва признаци на забавяне

Съществуват някои уговорки. Търговията се забави към края на годината, тъй като търсенето на внос в САЩ се охлади, а Китай се бореше с ограниченията на Covid. Освен това данните за търговията не са коригирани спрямо инфлацията, което означава, че по-високите стойности в долари може да не означават повече доставени стоки.

Все пак това са поразителни цифри в епоха, в която твърдото отношение към Китай е това, което е най-близко до двупартийния консенсус във Вашингтон. Те илюстрират колко дълбоко преплетени остават двете икономики - дори когато САЩ се стремят да задържат напредъка на Китай, а Пекин се опитва да противодейства на глобалното влияние на Вашингтон. 

Напоследък се наблюдават положителни знаци, включително първата среща на четири очи през ноември между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин, както и планове за повече връзки на високо равнище, включително посещение на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай тази година. Но е малко вероятно двамата да преодолеят лесно различията си, включително позицията на Пекин по отношение на Тайван и Южнокитайско море, както и агресивния стремеж на Вашингтон да ограничи достъпа на Пекин до ключови технологии за полупроводници. 

Какво искат компаниите
"Можем ли да водим тази технологична война и все пак да имаме много стабилни търговски отношения във всичко останало? Интуицията ми подсказва, че "да", казва Дейвид Долар, старши научен сътрудник по външна политика в института "Брукингс". "Това се основава на икономическата ефективност, това е, което компаниите искат, това им позволява да доставят стоки и услуги на потребителите."

"Драконовското отделяне", за което се застъпват някои във Вашингтон, би имало "голям отрицателен ефект върху стандарта на живот в САЩ", каза той. "Просто не смятам, че политиката на САЩ ще тръгне по този път, независимо от реториката." 

US-China Trade
Износ на модерни технологии от САЩ за Китай

Вероятно подобен подход се прилага и в Китай, където икономическият растеж, основан на износа, все още е ключът към повишаването на жизнения стандарт и стабилността.

Ето защо толкова голяма част от търговията оцеля след митата, наложени при президента Доналд Тръмп, и тяхното продължаване по време на администрацията на Байдън, която въведе редица собствени мерки, целящи да забавят способността на Китай да разработва усъвършенствани полупроводници. Конгресът също така прие законодателство, насочено срещу нарушенията на човешките права, които според законодателите се извършват в Китай, и за подпомагане на производството на чипове в САЩ.

"Екзистенциална заплаха"
"Това е битка за технологично надмощие", казва Майк Бърнс, партньор в Murray Hill Group, компания за частен и рисков капитал, която се фокусира върху полупроводниците. Според него не е задължително това да доведе до по-широк търговски разрив, тъй като двете страни имат различни цели - технологично лидерство за САЩ, технологична автономия за Китай - и те не са взаимно изключващи се. 

Но съществува риск те да се окажат в сблъсък, каза Бърнс: "САЩ трябва да внимават дали, защитавайки своето лидерство, не създават екзистенциална заплаха за Китай, като елиминират способността им да се придвижват към независимост в областта на полупроводниците."

Нарастващото политическо напрежение през последните години може да окаже по-голямо влияние върху потоците от фиксиран капитал, отколкото върху търговията. 

US-China Trade
Инвестициите на американските фирми в Китай се задържаха на едно ниво, а след това спаднаха. Потоците се свиха, дори когато китайската икономика продължи да се разширява

Американските компании забавиха новите си инвестиции в Китай. За много от тях "изчислението на риска и възвръщаемостта е насочено срещу продължаване на дейността в Китай", казва Тило Ханеман, който следи преките инвестиции в САЩ и Китай за Rhodium Group. 

Според него предприятията са загрижени за перспективите за растеж на самия Китай, както и за нарастващото геополитическо напрежение. "Определено виждаме доказателства, че инвеститорите се оттеглят."

Реторика и реалност
Някои от тях се преместват на места като Виетнам и Мексико, което би могло да помогне на тези страни да завземат по-голям дял от американския внос за сметка на Китай - въпреки че китайските фирми също могат да намерят начини да работят в тези икономики и да продължат да продават в САЩ.

Междувременно китайските инвестиции в САЩ се забавиха драстично след рязкото им нарастване в средата на 2010 г. Ханеман обяснява този пик с промяна в китайското законодателство около 2014 г., която даде на местните фирми по-голяма свобода да осъществяват проекти в чужбина и доведе до множество покупки на американски компании и недвижими имоти.

Все пак има много големи компании с големи капиталовложения в Китай, които показват признаци, че ще останат за дълго - и много глобални фирми, които искат да продължат да влагат пари.

US-China Trade
Преките чуждестранни инвестиции в Китай продължават да нарастват. Страните по света продължават да инвестират в Китай

"Реториката около отделянето продължава да изпреварва реалността", казва Али Уайн, старши анализатор в Eurasia Group и автор на скорошна книга за отношенията между САЩ и Китай. САЩ и Китай "трудно, ако не и невъзможно, ще прекъснат напълно икономическите си връзки".