Дубай представи икономически план за 8,7 трилиона долара за следващото десетилетие

Емирството започна годината с премахването на 30% данък върху алкохола

10:50 | 7 януари 2023
Автор: Зайнаб Фатах
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Дубай представи тази седмица икономически план на стойност 32 трилиона дирхама (8,7 трилиона долара), който включва удвояване на външната търговия и инвестициите през следващото десетилетие, за да засили позицията си на световен финансов център.

Емирството, което е част от федерацията на Обединените арабски емирства, е бизнес и финансов център в Близкия изток. То вече задълбочава търговските пътища и работи за привличане на глобални фирми, тъй като е изправено пред нарастваща регионална конкуренция.

Външната търговия се планира да достигне 25,6 трилиона дирхама до 2033 г., тъй като градът увеличава своите глобални партньори. Дубай също така се стреми да привлече преки чуждестранни инвестиции в размер на около 60 млрд. дирхама годишно, съобщи в Туитър владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид.

През следващото десетилетие Дубай ще се нареди сред четирите най-големи световни финансови центъра с увеличение на преките чуждестранни инвестиции до над 650 млрд. дирхама. Над 300 000 глобални инвеститори помагат за превръщането на Дубай в най-бързо развиващия се глобален град, написа шейх Мохамед.

Икономиката на Дубай продължава възстановяването си след пандемията 2022 г. и отбелязва годишен ръст от 4,6% през първите девет месеца на миналата година. Но планът  за по-дългосрочен растеж идва в момент, когато икономистите прогнозират мрачни глобални перспективи. Международният валутен фонд очаква една трета от световната икономика да бъде в рецесия през тази година, като САЩ, Европа и Китай ще забавят растежа си едновременно.

В рамките на плана емирството се стреми да стимулира производствения и логистичния си сектор. Държавните разходи ще нараснат до 700 млрд. дирхама през следващите 10 години от 512 млрд. дирхама през предходното десетилетие, се казва в доклада.

Градът е търговската столица на региона повече от десетилетие, но Саудитска Арабия се стреми да разшири ролята си на бизнес и търговски център в рамките на плана за развитие "Визия 2030" на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Дубай прие законови промени и разхлаби социалните ограничения, за да запази привлекателността си за чуждестранните инвеститори и таланти. Емирството започна годината с премахването на 30% данък върху алкохола. Миналата година ОАЕ отмени забраната за съжителство на неженени двойки и премина към работна седмица от понеделник до петък. Освен това въведе визи, които позволяват на чужденците да работят, живеят и учат, без да се нуждаят от спонсор.

Въпреки че благоприятните имиграционни политики и регулации улесняват фирмите при установяването на бизнес в града, те носят и рискове. Дубай е подложен на все по-засилен международен контрол, след като привлече криптовалути и богаташи от Русия, тъй като други юрисдикции все повече ги санкционират и избягват.