Британските търговци на дребно очакват по-бавен спад на инфлацията

Хелън Дикинсън, изпълнителен директор на Британския консорциум за търговия на дребно

13:00 | 6 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Смятате ли, че инфлацията е достигнала своя връх? Ще се подобри ли? Или оттук нататък ще се влоши?

Може би сме достигнали върха. Със сигурност не мисля, че ще падне толкова бързо, колкото някои икономисти прогнозират, защото хората, с които говоря, все още споменават инфлационния натиск, който се проявява във веригата на доставките и често отнема известно време, за да се пренесе върху цените.

Със сигурност смятам, че може да сме достигнали върха на тази крива, но мисля, че падането ще бъде малко по-бавно отколкото мнозина прогнозират и може би не преди второто полугодие, когато ще видим голям спад в цифрите.

Очаквате ли някои търговци на дребно да фалират заради това?

Надявам се, че не. В Обединеното кралство имаше фалити на няколко големи фирми за търговия на дребно миналата година. Сега е началото на годината, така че се надяваме през следващите няколко дни да видим резултатите за това какво точно се е случило по Коледа.

Защото докато не се получат цифрите, наистина е трудно да се каже нещо точно, колко добра или лоша е била Коледа. Но със сигурност това, което не видяхме, е голяма вълна от предупреждения за печалби в началото на януари. Това е добра новина, че Коледа е била малко по-добра отколкото може би някои са очаквали.