Глобалната търговия е изправена пред десетилетие на застой

Доклад прогнозира най-лошия период от стагнация на глобализацията от създаването на Световната търговска организация

08:31 | 17 януари 2023
Автор: Брендън Мъри
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международната търговия ще расте по-бавно от глобалната икономика през по-голямата част от следващото десетилетие, тъй като войната в Украйна променя стратегическите съюзи и променя потока на трансграничната търговия, се казва в нов доклад.

Годишният темп на разширяване на световната търговия ще бъде средно 2,3% до 2031 г., в сравнение с увеличение на глобалния брутен вътрешен продукт от 2,5% средно всяка година през същия период, според прогнози на Boston Consulting Group.

Търговията до голяма степен проследява темпа на растеж на световния БВП през десетилетието, предхождащо пандемията. Така че докладът прогнозира най-лошия период от стагнация на глобализацията от създаването на Световната търговска организация преди повече от четвърт век.

„След почти 30 години на сравнително сигурна търговска среда, ние сме в разгара на нова динамика на Изтока срещу Запада, с общност, водена от САЩ и ЕС, и партньорство Китай-Русия, заедно с потенциалната поява на трета групировка на необвързаните нации“, каза Николаус Ланг, управляващ директор на BCG и съавтор на доклада.

Според разтърсването, очертано от BCG, следващите девет години на търговски катаклизми ще създадат следните победители и губещи:

     Европейският съюз ще увеличи търговията си със САЩ с 338 милиарда долара, движена главно от американския износ на енергия за Европа, и също така ще разшири комбинираната си търговия със страните от АСЕАН, Африка, Близкия изток и Индия.

     Търговията между САЩ и Китай ще спадне с 63 милиарда долара.

     Между ЕС и Китай растежът на търговията също ще се забави, като ще нарасне само със 72 милиарда долара, което BCG нарече „скромно увеличение в сравнение с предходни години“.

     Търговията на Русия с Китай и Индия ще нарасне със 110 милиарда долара, „включително 90 милиарда долара само с Китай“.

     Югоизточна Азия ще бъде основният печеливш, с приблизително 1 трилион долара нова търговия, обвързана до голяма степен с нова търговия с Китай, Япония, САЩ и ЕС.

     Търговията на АСЕАН с Китай ще нарасне с 438 милиарда долара, най-големият междурегионален напредък.