Кой сектор ще поведе бичия пазар на Wall Street? Няма да е енергийният

Победителите в условията на мечи пазар рядко се представят най-силно при последващ ръст на борсите

08:57 | 14 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Твърде рано е да се каже кой сектор ще поведе следващия бичи пазар на Wall Street. Не е твърде рано обаче да имаме увереността, че това няма да е енергийният сектор, пише Марк Хълбърт за MarketWatch.

Енергийният сектор се представи най-силно в условията на настоящия мечи пазар. В нито един момент през последните над 50 години един и същ сектор не е бил начело в секторните класации на даден мачи пазар, а след това на последвалия бичи пазар.

Хълбърт стига до тези и други заключения при анализиране на представянето на отделните сектори в индекса S&P 500 от началото на 1970 г., използвайки данните на Ned Davis Research. Според тези данни оттогава насам е имало 14 пълни бичи пазара и 14 пълни мечи пазара.

Хълбърт открива, че сред десетте сектора на S&P 500 победителят при мечите пазари се нарежда средно на девето място при последвалия бичи пазар. И обратното – секторът, класиран на последно място според представянето си в даден мечи пазар, се нарежда на четвърто място при последвалия бичи пазар.

Какво ще се случи, ако само бичите пазари? Картината е сходна: средно, секторът, който е водел бичия пазар, се представя на пето място (от десет) при следващ бичи пазар. Секторът, който се е представил най-слабо в условията на предходния бичи пазар, напредва до седмо място при следващия ръст на борсите.

Изводът е, че секторът, който най-вероятно ще води в условията на следващия бичи пазар, по-скоро не е бил сред най-силно представящите се в скорошните класации.

Спекулациите за следващия лидер на бичия пазар са особено интензивни, когато става въпрос за технологичния сектор. Въпреки че се представяха отлично по време на бичия пазар, който започна на дъното през март 2020 г., технологиите пострадаха значително на този мечи пазар.

Ентусиастите се надяват, че секторът ще се върне обратно на върха в секторните класации на следващия бичи пазар. Хълбърт обаче отбелязва, че не би заложил на това.

От началото на 70-те години на миналия век има само един случай, в който един и същ сектор на S&P 500 оглавява класацията на два последователни бичи пазара. Това се случва в бичите пазари, започнали през февруари 1978 г. и април 1980 г., като водещият сектор във всеки от тях е индустриалният.

Освен това класирането на сектора на информационните технологии в различните пазарни цикли е особено нестабилно.

Това не означава, че технологичните акции ще се представят посредствено (или по-лошо) на следващия бичи пазар. Технологиите се развиха изключително много от 70-те години на миналия век, както и ролята им в икономиката. Така че е възможно светът да се е променил достатъчно, че „този път да бъде различен“.

Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.