Изчезнали милиарди заплашват да разбият британския енергиен пазар

Вълна от фалити на доставчици и неплатени сметка заплашват пазара на електроенергия в Обединеното кралство

20:15 | 20 май 2022
Обновен: 20:35 | 20 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Войната в Украйна разкри уязвимостта на енергийната индустрия в цяла Европа, но пазарът в Обединеното кралство изглежда все по-нестабилен за доставчиците и потребителите, пише Bloomberg.

Компаниите за комунални услуги са изправени пред милиарди лири неплатени сметки, тъй като домакинствата, които вече се борят с високите разходи за живот, изпадат в дългове. Също така става ясно, че е малко вероятно сметките да паднат, дори ако цените на едро се понижат. Причината за това са разходите, свързани със спасяването на клиенти на повече от две дузини по-малки доставчици, които изпаднаха във фалит когато цените се повишиха миналата година.

Твърде рано е да се даде обща цифра за това, което клиентите дължат, но картината е мрачна въз основа на скорошни оценки. Компании като Scottish Power на Iberdrola SA предупреждават, че пазарът вече не е устойчив.

Очаква се парите, дължими от клиентите на EON SE, да се увеличат с 50% до 2,4 милиарда паунда до края на годината, каза Майкъл Луис, който управлява бизнеса на германската компания в Обединеното кралство, пред парламентарната комисия миналия месец. Междувременно Centrica Plc, най-големият доставчик във Великобритания, обяви, че 10% от нейните 7,2 милиона клиенти вече изостават с плащанията.

Проблемът според компаниите и енергийните анализатори е, че структурата на енергийния пазар на Обединеното кралство означава, че той е изпаднал в порочен кръг точно когато Английската централна банка предупреждава за рецесия и двуцифрена инфлация. Доставчиците таксуват повече, докато домакинствата имат по-малка способност да плащат поради свиване на доходите, дължащо се на увеличението на данъка върху заплатите и нарастващите лихвени проценти.

„Става ясно, че кризата с разходите за живот не изчезва“, каза Дитер Хелм, професор по икономическа политика в Оксфордския университет и бивш съветник по енергийна политика в правителството. "И че от всички сметки, пред които са изправени гражданите, сметките за енергия са тези, които наистина се превръщат в проблем."

Ограничението на цените на енергията в Обединеното кралство, първоначално предназначено да защити потребителите от рязко увеличение, се покачи с 54% до рекорд на 1 април, засягайки 22 милиона души. Предвижда се то да скочи отново при следващата корекция през октомври. Това може да постави 40% от населението в енергийна бедност и вероятно да доведе до повече неплатени сметки, според компаниите за доставки.

Докато някои политици призовават за данък върху компаниите, за да се субсидират потребителите, индустрията обяви, че вече няма такъв финансов комфорт, какъвто имаше преди. Маржовете на печалбата за продажба на електроенергия и природен газ на домакинствата са били отрицателни от 2019 г. насам, тъй като конкуренцията между доставчиците и ценовото ограничение поддържаха таван на сметките за потребители според доклад на Oxera Consulting LLP.

Scottish Power регистрира загуба от около 250 милиона паунда от продажбата на енергия на домакинствата миналата година. EDF Energy заяви, че също губи пари. British Gas, собственост на Centrica, показа по-смесена картина, губейки от продажбата на електроенергия, но генерирайки печалба от 222 милиона паунда от доставките на газ.

„Проблемът ще стане по-сериозен, а за доставчиците това вече не е бизнес с висок марж, така че нарастването на лошия дълг може да бъде доста пагубно“, каза Джош Бъкланд, партньор във Flint Global и бивш правителствен енергиен съветник. „Няма незабавно бързо решение.“

Банката на Англия предполага, че цените на енергията ще останат високи. Това ще продължи да стимулира инфлацията, да ограничава икономическия растеж и да засяга домакинствата в продължение на години.

Ценовият таван предпазва домакинствата, които не са на фиксирана тарифа, от сключване на най-скъпата сделка. Регулаторът Ofgem планира да промени честотата на корекциите по този таван до четири пъти годишно.

Финансовият министър Риши Сунак предложи пакет от 9 милиарда паунда, който включва 200 паунда предварителна отстъпка за енергия за домакинствата от октомври. Макар че той каза, че е възможно правителството да увеличи помощта преди следващата зима, малко вероятно  е да разшири мерките преди това. Хелм окачестви плана на министъра като „преместване на шезлонги на „Титаник“.

Мащабът на проблема е надхвърлил това, с което индустрията може да се справи, каза Кийт Андерсън, главен изпълнителен директор на Scottish Power, пред радио BBC на 9 май. Той призова за „масова, значителна промяна в правителствената политика“.

„В крайна сметка ще видим как хората се самоизключват и нивото на дълга ще нарасне масивно, а цената ще се прехвърли към бъдещите сметки“, каза той. „Ще видите много напрежение и стрес върху останалите доставчици на пазара, защото колко дълго могат компаниите да продължат да правят загуба година след година?“

Останалите европейски правителства държат много по-строг контрол върху нарастващите цени. Electricite de France SA, например, ес  мажоритарна държавна собственост и може да национализира част от активите си, за да помогне за изплащане на дълговете генерирани вследствие на мерки като ограничение на цената, въведено за подпомагане на домакинствата.

В Обединеното кралство правителството се намеси, за да спаси клиенти на компании, които престанаха да работят поради скока на цените миналата година. Повечето от тези фирми, някои с само няколко стотин клиенти, бяха резултат от дерегулация на пазара, която позволяваше на почти всеки да създаде компания за доставка на енергия. В крайна сметка платците на сметки ще бъдат обременени с този дълг според Ofgem.

Bulb Energy Ltd., най-големият доставчик, който изпадна в несъстоятелност, се очаква да струва 2,2 милиарда паунда до края на 2023 г., според прогнозите на Службата за бюджетна отговорност на Обединеното кралство. Ofgem изчислява, че другите 25 фалити на доставчици ще струват на потребителите около 2,4 милиарда паунда, които ще бъдат изтеглени обратно чрез сметки.

Има и още един обрат. Тъй като домакинствата вероятно ще търсят по-евтина сделка, когато цените започнат да падат Ofgem ще ограничи финансовото въздействие върху компаниите, които са поели клиенти на фалирали доставчици. Това включва въвеждане на такса, дължима от фирмите, които са спечелили нови абонати. Освен това разходите, свързани със зелените цели на Великобритания за намаляване на емисиите, също ще се предадат на потребителите.

„Трябва да се готвим за повишени цени за следващата година или две“, каза Бъкланд. „Иначе няма как да се оцелее с неангажирани клиенти и регулации за декарбонизиране на домовете. Просто не е реалистично."