30-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Лизи Бърдън, Bloomberg

14:53 | 13 април 2022
Преводач: Мария Попова

Годишната инфлация във Великобритания се покачи до 7% за миналия месец. Това е нов 30 годишен връх, който заплашва с влошаване на цената на живота. С нас е икономическия репортер на Блумбърг Лизи Бърдън. Удивлението на колегите е осезаемо, но пък изненадата не е особено голяма. Какво движи инфлацията и близо ли сме до нейния пик?

Не само колегите са изненадани. Изненадани са и икономистите – за шести пореден месец данните надвишават прогнозите им. Кои са двигателите? Всичко – храните, горивата, домакинските стоки, дрехи и обувки – всичко, което ще ощети най-бедните домакинства. Тези криза с цената на живота може да саботира икономическото възстановяване и се прибавя към политическите кошмари на правителството.

Централната банка каза, че инфлацията може да достигне 8% през април, но може и да се окаже по-висока след като видяхме данните за март, а по-късно през годината може да стане и двуцифрена, ако енергийният регулатор повиши отново цените на тока през октомври.

По принцип не бих го направил, но сега ми се иска да се пошегувам с прогнозите на икономистите. Какво ще направи централната банка по очевидния проблем с инфлацията?

Вчерашните данни за работните места вече дадоха на Bank of England допълнително амуниции, за да пристъпи към четвърто поредно увеличение на лихвите през май. Данните подкрепят подобно решение. Днес се каня да питам икономистите дали това отваря възможност за повишение от 50 базови пункта през май.

Bloomberg Economics смята, че след това централната банка вероятно ще направи пауза в цикъла на затягане, защото инфлацията ще бъде толкова висока, че ще намали търсенето, ще забави възстановяването и ще започне да се забавя от само себе си. Доста тъжна картина.