Конфликтът в Украйна поставя глобалния енергиен преход на кръстопът

Без руска енергия страните по света са принудени да направят труден избор за това как да захранват икономиките си

10:45 | 19 април 2022
Обновен: 13:27 | 19 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Нахлуването на Русия в Украйна поставя под въпрос глобалния преход от изкопаеми горива в борбата с изменението на климата. В някои отношения войната забавя прехода и дава нов живот на старата енергия. В други случаи тя засилва аргумента, че добавянето на повече електрически превозни средства по пътищата и инсталирането на допълнителни вятърни турбини и слънчеви панели може да увеличи енергийната независимост. На някои места се случват и двете едновременно.

Ясно е следното: без руска енергия страните по света са принудени да направят труден избор за това как да захранват икономиките си, което поставя енергийния преход на кръстопът.

"Опасенията са, че първоначалната реакция е да се съсредоточим само върху изкопаемите горива", казва Итън Зиндлер, анализатор в звеното за енергийни данни и анализи на Bloomberg. "Но в по-дългосрочен план това е добра предпоставка за енергийния преход."

Въглища

Желанието Русия да бъде наказана, а Западът да се откаже от нейните енергийни ресурси, доведе до краткосрочен скок в търсенето на въглища, въпреки мрачните им дългосрочни перспективи. Това търсене доведе до рекордно високи цени. Дни след като Русия нахлу в Украйна, опасенията за предлагането изведоха австралийския бенчмарк за енергийни въглища до 440 долара за метричен тон, което е над пет пъти повече от цената година по-рано.

Но въпреки че нарастващото потребление на въглища е пречка за борбата с климата, вярно е също така, че компаниите в сектора опитват да увеличат производството си, за да задоволят това търсене.

Бензин и суров петрол

Рязкото покачване на цените на бензина накара президента на САЩ Джо Байдън да нареди безпрецедентно освобождаване от държавния резерв на суровината - ход, целящ да облекчи тежестта върху потребителите. Неговата администрация, която се опитва да ускори енергийния преход в страната, също така планира да увеличи обема на продажби на бензин с по-висока от обичайната концентрация на етанол това лято.

Но бензинът за 5 долара на галон насочва вниманието към алтернативите, което според Зиндлер може да бъде от полза за електромобилите.

"Когато бензинът беше на 2,50 долара, започнахте да правите сметки как ще спестите пари с електромобил за 10 години", каза той. "Сега математиката става още по-лесна."

Втечнен природен газ

Още преди руската инвазия Европа плащаше едни от най-високите цени за природен газ в света.

Сега, в стремежа си да прекратят енергийната си зависимост от Русия, няколко държави, сред които Германия, Латвия, Естония, Гърция и Италия, се стремят да изградят нови терминали за внос на втечнен природен газ. Няколко от тези потенциални европейски купувачи неотдавна се срещнаха с американски компании за втечнен природен газ във Вашингтон и Хюстън, като освен това посетиха завод за втечнен природен газ в Тексас.

От началото на войната американските разработчици на втечнен природен газ са подписали поне 10 сделки, което дава тласък на спрените проекти, които от няколко години имат федерални разрешителни, но нямат договори и финансиране, за да продължат напред.

Водород

Докато в краткосрочен план Европа търси изкопаеми горива, отказът на континента от руския природен газ води до нови ангажименти за милиарди долари за пазара на водород с ниски въглеродни емисии.

Целта е водородът да замени изкопаемите горива в производството, транспорта и отоплението.

Още преди нахлуването на Русия интересът към водорода се засилваше, най-вече заради очевидните му ползи за климата. Но войната ускори този процес.

Слънчева и вятърна енергия

Интересът към по-малко замърсяващи източници на енергия също се повиши, особено в Европа, след руската инвазия. Кризата извади наяве "крехкостта на традиционните енергийни източници", заяви в интервю Джеф Уотърс, главен изпълнителен директор на производителя Maxeon Solar Technologies Ltd.

Слънчевата и вятърната енергия са едни от най-евтините източници на електроенергия - освен това, което е от решаващо значение за този момент, няма разходи за гориво.

"Рядко е имало по-убедителен аргумент да ускорим инвестициите си във възобновяеми енергийни източници, в местни енергийни източници, в чисти енергийни източници – от този за нашата политическа и икономическа зависимост", каза Кристиана Фигерес, защитник на климата и бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. "Това всъщност върви ръка за ръка."