Европа започна със санкциите по енергийните приходи на Русия

Забраната за въглища може да струва на Русия 4 милиарда евро годишно като пропуснати приходи.

08:01 | 8 април 2022
Обновен: 10:42 | 8 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз се съгласи да забрани вноса на въглища от Русия в първия си ход, насочен към ключовите енергийни приходи на Москва, след като съобщенията за руски зверства в Украйна накараха официални лица да разширят петия кръг от санкции.

Пакетът от санкции, който включва и забрана на повечето руски камиони и кораби да влизат в ЕС, беше подписан от дипломатите на блока в четвъртък. Страните членки имат срок до петък сутринта, за да подадат окончателни възражения, преди санкциите да бъдат официално приети.

Блокът се въздържа от удари върху енергийния сектор на Русия в предишни кръгове на санкции, след като Германия и Унгария блокираха този ход, като се има предвид, че разчитат на руските изкопаеми горива. Някои държави-членки продължават да настояват за по-нататъшни мерки по отношение на руския внос на енергия и по-специално на петрола, като страните трябва да обсъждат идеи като ескроу сметка за замразяване на допълнителни печалби, предизвикани от покачването на цените на петрола от началото на войната.

Според хора, запознати с въпроса, страните от ЕС са спорили за продължителността на периода на поетапно въвеждане за забраната на въглищата, както и за нарастващия списък с изключения от предложените търговски забрани, преди да се съгласят с цялостния пакет.

Забраната може да бъде от полза за американските добивни компании, които вероятно ще бъдат призовани да увеличат износа за Европа. Peabody Energy Corp., най-големият американски производител, и Arch Resources Inc., вторият по големина доставчик, отбелязаха ръст от над 5,8% в четвъртък в Ню Йорк след новините за одобрението на ЕС. Въпреки това, те може да имат проблем да увеличат значително пратките. По-голямата част от продукцията им вече е продадена чрез дългосрочни договори, а недостигът на работна ръка и проблемите в транспорта ще затруднят увеличаването на производството.

Пакетът от санкции не беше достатъчен, за да задоволи някои държави от ЕС, особено когато Европа продължава да купува значителни количества руски петрол и газ.

„Времето работи срещу Европа, защото губим доверието като плащаме пари на Русия, като й помагаме да се бори срещу Украйна“, каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред литовски журналисти в четвъртък в Брюксел, предаде LRT.

Като част от пакета, ЕС наложи санкции на повече от дузина субекти в сектора на отбраната и четири банки, които са били откъснати от глобалната система за плащания SWIFT, но все още не са напълно санкционирани, включително VTB Bank PJSC. Мерките влизат в сила след публикуването им в официалния вестник на ЕС.

Блокът също така засилва мерките си за контрол на износа с допълнителни ограничения върху ключови технологии като облачни изчисления и оборудване за втечнен природен газ.

Държавите-членки също така се съгласиха незабавно да започнат работа по шести пакет от санкции, като няколко държави настояват за включване на петролни ограничения в следващия кръг.

„Вносът на руски въглища ще бъде санкциониран, но още по-важни са уверенията на Европейската комисия и готовността на мнозинството от страните-членки да започнат работа по санкциониране на вноса на нефт, газ и ядрено гориво“, каза посланикът на Полша в ЕС Анджей Садош пред репортери в Брюксел късно в четвъртък. "Подготвителната работа ще започне утре."

Япония променя позицията си за руските въглища

Япония обмисля мерки за ограничаване на вноса на руски въглища, което сигнализира за потенциална промяна в политиката на един от най-големите вносители на енергия в света.

Азиатската нация „ще се стреми да спре вноса на въглища от Русия“ като дългосрочна цел и с течение на времето ще използва енергоспестяване, друго производство на електроенергия и алтернативни доставки, за да намали зависимостта си от Русия, каза министърът на търговията Коичи Хагиуда в петък. Япония преди това се въздържаше да споменава прекъсване на енергийните връзки с Русия поради силната й зависимост от вноса на горива.

Коментарът следва изявление, направено от лидерите на Г-7 в четвъртък, в което се казва, че страните ще забранят новите инвестиции в руския енергиен сектор и ще разширят търговските ограничения, включително постепенно премахване и забрана на вноса на въглища. Япония е третият по големина вносител на въглища и получава около 13% от доставките на електроенергия от Русия.

Местните медии Nikkei съобщиха по-рано за плана на Япония за постепенно намаляване на вноса и за допълнителни финансови санкции.

Япония, която внася почти всичките си енергийни нужди, е принудена да се съобразява със зависимостта си от руски ресурси от началото на конфликта в Украйна. Министерството на търговията на страната свика панелна среща в края на март, за да засили енергийната сигурност и да ограничи зависимостта от руското гориво, като обсъди мерки като инсталиране на енергоспестяваща инфраструктура в стоманодобивните заводи за използване на по-малко въглища.

Министър-председателят Фумио Кишида каза миналата седмица, че страната няма да се оттегли от офшорното петролно съвместно предприятие Сахалин-1 с Русия или от проекта за износ на втечнен природен газ Сахалин-2, позовавайки се на нуждите на Япония за енергийна сигурност.