M&A пазар за 5 трлн. долара и горещ технологичен сектор: Какви са очакванията за 2023 г.

Водещи за ситуацията на пазарите ще са действията на Фед и нивото, на което лихвите ще достигнат връх

16:10 | 21 декември 2022
Автор: Bloomberg News
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Настоящата година определено беше отрезвяваща за инвеститорите след рекордите, достигнати през 2021-ва, като стойността на сливанията и придобиванията се свива с около една трета, а пазарът на първични публични предлагания остана на практика затворен, пише Bloomberg.

Инфлацията, нарастващите лихвени проценти и войната са основните причини за настоящата ситуация, а налице са страхове от рецесия, които продължават да държат инвеститорите настрана и засягат наличието на финансиране за сделки. Въпреки че имаше зони на повишена активност, банкерите и адвокатите ще търсят съживяване в повечето основни сектори и региони през 2023 г.

Bloomberg разговаря с някои от експертите в сферата, за да научи прогнозите им за следващите 12 месеца за всичко – от оценките в технологичния сектор до това кога можем да очакваме съживяване на IPO пазара. Ето част от отговорите:

Джим Лангстън, съръководител на отдела по сливания и придобивания за САЩ на Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP

По отношение на сделките през 2023 г.:

„Компаниите се чувстват все по-комфортно да работят в тази среда. Въпреки че няма пълна сигурност какво ще направи Федералният резерв през следващата година, къде ще се прояви отражението на индекса на потребителските цени или къде нивата на заетост ще са под натиск, мисля, че има по-добра предвидимост. Смятаме, че следващата година ще бъде по-активна от тази“.

Брайън Хофрект, съръководител на отдела по сливания и придобивания за Америка, Goldman Sachs Group Inc.

По отношение на стойността:

„Следващата година може лесно да се превърне в година за четири трилиона долара (на пазара на сливания и придобивания, M&A) – нещо, подобно на това, което виждаме в момента. Но дали тя може да бъде за пет трилиона долара или за три трилиона долара – всичко зависи от това кога ще се достигне до стабилност, за да се задвижи активността, която е в режим на изчакване“.

Кевин Брунър, съръководител за глобалните сливания и придобивания, Bank of America Corp.

По отношение на най-горещите сектори през следващата година:

„Очакваме технологиите да продължат да водят, тъй като през последните няколко години бяха разработени редица различни дигитални стратегии в почти всяка индустрия. Не само технологичните компании придобиват технологични компании, потребителските компании се превръщат в потребителски технологични компании, а индустриалните компании стават индустриални технологични компании. Навсякъде виждаме дейности и инвестиции в технологии“.

Саба Назар, глобален съръководител за финансовите спонсори, Bank of America

По отношение на частния капитал:

„Ключовото нещо, което трябва да наблюдавате, е кога основните лихви на Фед ще достигнат връх. Това е моментът, в който купувачите могат да оценят риска по подходящ начин както върху капитала, така и върху дълга. И ликвидността ще се върне на кредитните пазари, позволявайки на инвестиционните банки да намалят риска… Това ще създаде капацитет за подписване на нови сделки. През първата половина на следващата година може да видим повече миноритарни сделки, при които не е нужно да рефинансирате, и след това активността трябва да се повиши значително от третото тримесечие".

Ник Флауър, съръководител за фондовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка, Lazard Ltd.

По отношение на това кога IPO-тата ще се завърнат:

„Най-вече съветваме емитентите да изчакат времето си. Няма реални катализатори за широкомащабно повторно отваряне на IPO пазара. Реално погледнато, най-рано ще видим вълна от листвания през втората половина на 2023 г., а за повечето фирми времевата линия може дори да бъде изместена до 2024 г. Освен всичко друго, за компаниите става все по-трудно да определят своите приходи или прогнози за приходите с някаква сигурност“.

Кристофър Нойер, съръководител за капиталовите пазари в Северна Европа, BNP Paribas SA

По отношение на IPO-тата:

„Във всяка година, както с Porsche тази година, най-силните сделки ще привлекат купувачи, но е малко вероятно тези забележителни сделки да доведат до вълна от емитиране. Там, където ще видим вълна от сделки, е пазарът, свързан с акции. Тъй като цената на дълга расте, компаниите ще се обърнат към други пътища, предимно конвертируеми облигации, за финансиране“.

Багрин Ангелов, ръководител за трансграничните сделки по сливания и придобивания за Китай, CICC

По отношение на китайските купувачи:

„Със сигурност има апетит от китайските компании да растат в чужбина чрез сливания и придобивания... Дори ако диалогът не се превърне непременно в обявени сделки, нивото на интерес все още е налице“.

Гийермо Байгуал, съръководител на отдела за сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка, JPMorgan Chase & Co.

По отношение на инфраструктурата:

„Инфраструктурата беше един от най-натоварените сектори тази година за сключване на сделки и очакваме да видим продължителни високи нива на активност през следващата година… В трите основни стълба на инфраструктурата – които са транспорт, телекомуникации и енергетика – виждаме значителен набор от възможности“.

Мелиса Сойер, глобален ръководител на групата за сливания и придобивания, Sullivan & Cromwell LLP

По отношение на новите лидери:

„Мисля, че първото тримесечие ще бъде бавно, с изключение на здравеопазването и науките за живота, но нещата вероятно ще се подобрят след това. Хората трябва да наблюдават пазара на изпълнителни директори. Виждаме много текучество на изпълнителни директори и има редица компании, които се нуждаят от планове за наследяване, тъй като главните изпълнителни директори се приближават към пенсиониране. Можем да видим, че това генерира сливания и придобивания“.

Наташа Гуд, партньор, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP

По отношение на оценките в технологичния сектор:

„Финансирането от обичайните източници може да се окаже по-трудно през следващата година, отколкото през тази. Тези, които могат да покажат добра възможност за рентабилност, и тези, които могат да покажат добър път към мащаб, може да успеят да получат все още добри оценки“.