M&A пазарът записва сделки за 70 млрд. долара преди празниците

Биотехнологичният гигант Amgen повежда вълната със споразумение за 28 милиарда долара

20:09 | 13 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Играчите на пазара на сливания и придобивания, които бързат да приключат операциите си преди празниците, финализираха сделки за близо 70 милиарда долара тази седмица, съобщава Bloomberg.

Биотехнологичният гигант Amgen повежда вълната от сделки, след като заяви в понеделник, че ще купи Horizon Therapeutics за 28 милиарда долара – най-голямото споразумение за годината в сектора на здравеопазването. Thoma Bravo обяви поглъщането на платформата за управление на бизнес разходи Coupa Software за осем милиарда долара, включително дълга – в съответствие с по-рано публикувана информация от Bloomberg News.

Novozymes A/S посочи, че ще придобие друг производител на ензими – Chr. Hansen Holding A/S за около 12 милиарда долара. Microsoft купува дял от два милиарда долара в Лондонската фондова борса, докато Cie. de Saint-Gobain се съгласи да продаде британския търговец на строителни материали Jewson на подразделение на CVC Capital Partners в сделка за 740 милиона паунда (909 милиона долара).

Други придобивания, обявени от неделя, увеличават обемите на M&A пазара през тази седмица до почти 70 милиарда долара, показват данни на Bloomberg. Сумата може да нарасне допълнително, ако бъдат обявени още сделки на пазара в САЩ.

Финансовата сила

Вълнението от късната активност внася доза оптимизъм в една иначе трудна година. Глобалните сделки се свиват с почти една трета, а компаниите на Wall Street намаляват размера на бонусите и на работната си сила.

„Няма как да отречем факта, че сключването на сделки беше предизвикателство през 2022 г.“, посочва Андреа Герцони, заместник-председател на EY Global. „Има обаче някои поводи за оптимизъм, като например продължаващата дейност в сектора на науките за живота, където виждаме финансово силни големи компании да придобиват по-малки цели на по-ранни етапи от разработването на иновативни лекарства или устройства“, посочва тя.

Goldman Sachs Group – вечният водещ съветник по сливания и придобивания, остава в отлична форма с роли в две от трите най-големи сделки, обявени в понеделник. Банката е сред съветниците на Thoma Bravo по придобиването на Coupa (заедно с Piper Sandler Cos.), както и изключителен съветник на Chr. Hansen за продажбата на Novozymes.

Citigroup и Bank of America са предоставили мостово финансиране за 28,5 милиарда долара в сделката на Amgen за Horizon. Същата двойка банки се обедини по-рано тази година, за да предложи около 16 милиарда долара заеми за финансиране на придобиването на Swedish Match AB от Philip Morris International, съобщи Bloomberg News.

Потенциално възстановяване

Бутиковите банки също взеха участие на пазара. Qatalyst Partners, която е основана от Франк Куотрон, беше финансов съветник на Coupa. PJT Partners е основната банка, управляваща сделката между Amgen и Horizon.

Въпросът за банкерите е дали надпреварата ще бъде достатъчна, за да изтласка тазгодишните обеми на сливания и придобивания над ключовата граница от четири трилиона долара.

Много изпълнителни директори все още възприемат подхода на „изчакване и проследяване“ предвид несигурната перспектива, посочва Герцони от EY. Сключването на сделки може да започне да се засилва отново през новата година, ако цените на активите станат по-балансирани, смята експертът.

„Не можем да пренебрегнем факта, че глобалната макроикономическа среда продължава да изглежда трудна - с нарастващи лихвени проценти, продължаващо геополитическо напрежение и надвиснала заплаха от рецесия“, заяви Герцони. По нейни думи това ще възпре някои трейдъри, а други ще го приемат като възможност.