Два сектора са най-засегнати от сушата на M&A пазара в Европа

Сделките при търговците на дребно и компаниите за потребителските стоки отбелязват значителен спад

16:01 | 29 юли 2022
Обновен: 19:13 | 29 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

На фона на кризата с повишаващите се разходи за живот, която разтърсва Европа и чийто край не се вижда, сделките в региона в сектора на търговията на дребно и при компаниите за потребителски продукти се забавят драстично – повече, отколкото в други сфери на пазара, пише Reuters.

Рекордното ниво на инфлацията по света промени начина, по който хората пазаруват. Много домакинства се насочват към по-евтините продукти на по-малки компании за сметка на стоките на големи брандове като Unilever, Procter & Gamble и Nestle, които иначе са обект на силна реклама.

В Европа, имайки предвид несигурността около секторите на потребителските стоки и търговията на дребно и опасенията от настъпваща рецесия, корпоративните купувачи и продавачи изпитват все повече трудности да се споразумеят за оценките, посочват шестима банкери и адвокати в сферата на сливанията и придобиванията, представители на големи фирми.

„Виждаме намаляване на търговията в магазините на дребно, така че хората вече не купуват продукти на големи брандове. Те купуват стоки на малки компании“, коментира Гаурав Гопту, BNP Paribas.

По думите на Робърт Плауман, Citi, сделките по сливания и придобивания се забавят през тази година. Той отбелязва, че големи, стратегически споразумения, които са били обект на разговори отдавна, се случват, но при компаниите със средни капитализации има трудности.

Броят на сделките по сливания и придобивания в сектора на търговия на дребно и при компаниите за потребителски продукти се свиват с 24% до 1074, показват данни на Refinitiv. Сделките на общия M&A пазар се понижават с 12% до 10425.

Със сигурност глобално M&A пазарът навлиза в сух сезон заради ускоряващата се инфлация и срива на фондовата борса, които намаляват апетита на много компании за разширяване чрез придобивания.

Сделка или не?

Индийският конгломерат Reliance Industries и американската Apollo Global Management потвърдиха през април, че планират съвместна оферта за британската верига аптеки Boots - тази сделка вече се провали.

По подобен начин в началото на тази година производителят на сапуни Dove Unilever не успя да сключи сделка за закупуване на подразделение на GlaxoSmithKline, въпреки че направи три оферти. Бизнесът беше листнат този месец с капитализация от 30,5 млрд. паунда (36,72 млрд. долара) – доста под окончателната оферта на Unilever от 50 милиарда паунда.

В началото на годината се появиха спекулации, че Reckitt Benckiser обмисля да продаде своя бизнес с адаптирани млека, но оттогава насам се твърди, че има слаб интерес от купувачи към потенциална сделка.

Потребителските компании също инвестират средства, които може да са били предназначени за големи придобивания, в закупуване на компании, които са част от веригите на доставка, понесли удар по време на пандемията.

„Има много повече компании, които се опитват да преразгледат веригите си на доставка“, коментира Кърт Хегелман, Baker McKenzie.

Придържането към изискванията за устойчивост на Европейската комисия също отказва от сделка някои компании.

Обемите на сделки могат да не се повишат отново до 2023 г.

„Хората, които имат бизнеси за продажба, си мислят: Нека изчакаме до края на лятото или следващата година и да видим какво ще се случи, вместо да действаме веднага“, коментира Плауман от Citi. „Няма да знаем до третото или четвъртото тримесечие как ще изглеждат нещата през следващата година“, добавя той.